• hr
  • en
  • de
  • it

U Zadarskoj županiji u staro željezo moglo bi desetak brodova

Od danas do 2. ožujka ove godine ribari, vlasnici plovila, Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju mogu podnijeti prijavu za mjeru Trajne obustave aktivnosti koćarskog i plivaričarskog ribolova. Za tzv. scraping, koji podrazumijeva ili trajnu obustavu djelatnosti i slanje broda u rezalište ili prenamjenu djelatnosti, Hrvatska će iz Operativnog programa EU dobiti 4,76 milijuna eura, a sve kako bi se smanjila nacionalna ribarska flota i prekomjerni izlov te u konačnici sačuvao riblji fond.
Kako su nam pojasnili u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kao preduvjet za podnošenje prijava korisnici se moraju registrirati u Evidenciji korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu da bi dobili korisničko ime i zaporku kojima mogu pristupiti mrežnoj aplikaciji AGRONET. Za uništenje plivarica i koća starosti između 15 i 30 godina, ovisno o veličini, tonaži, količini ulova i danima provedenima na moru, može se dobiti najviše 500.000 eura, za one između 30 i 50 godina do 450.000, a za brodove starije od 50 godina do 400.000 eura. Predviđa se kako će 4,76 milijuna eura biti dostatno za uništenje 40-ak brodova ukupne nosivosti 1800 tona GT-a, što je pet posto ukupne flote.

Edison Boško, predsjednik Ceha ribara Obrtničke komore Zadarske županije, smatra kako je to dobra prilika za ljude koji su pred mirovinom ili, pak, one koji se žele okušati u drugoj djelatnosti, marikulturi ili turizmu.
- Možda je to za njih spas jer je činjenica da je ribe sve manje i da nema dovoljno posla za sve koji imaju dozvolu. Procjenjujem da će u Zadarskoj županiji desetak brodova ući u scraping. Bit će izgubljeno nekoliko radnih mjesta, ali otvara se mogućnost za nova radna mjesta u nekoj drugoj djelatnosti, kaže Boško te podsjeća da scraping nudi dvije mogućnosti - poništenje dozvole i prenamjenu djelatnosti.
Sve važne informacije zainteresirani mogu pronaći na web-stranicama Ministarstva poljoprivrede i Agencije (http://www.apprrr.hr/mjera-11-trajna-obustava-ribolovnih- aktivnosti-1027.aspx).

Izvor: www.zadarskilist.hr