• hr
  • en
  • de
  • it

U uvali Vrnaža uredit će se lučica za - Šibenčane

U mandalinskoj uvali Vrnaža, Grad Šibenik uredit će lučicu jedino za potrebe građana Šibenika. Prema idejnom projektu arhitektonske tvrtke "Aktis" iz Zagreba, nastalom u uskoj suradnji s moto-nautičkim društvom "Vrnaža", komunalnih vezova raspoređenih uz pontone može biti od 600 do 1000, ovisno o dužini plovila, no u ovoj fazi projekta točan broj još nije određen.
- Znamo li da je u vlasništvu Šibenčana oko četiri tisuće plovila, a vezovi su kroničan gradski problem, uređenje Vrnaže svakako će ga ublažiti - kazao je šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić na konferenciji za novinare.
Osim njega, projekt Vrnaže predstavili su i planer, ing. Jakov Ahel, te Krešimir Petković, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Šibenika.
Time dr. Burić potvrđuje predizborna obećanja HDZ-a u vezi s Vrnažom. Ta je, već dugi niz godina neuređena lučica s oko 400 vezova, koje su stihijski postavili sami vlasnici brodica, bila predmet žestokih prijepora između bivše gradske uprave (SDP) i Županije (HDZ), koja joj je izmjenama Prostornog plana namijenila isključivo komunalnu namjenu, protivno namjerama gradske uprave da se među komunalne vezove uvrsti još i komercijalna marina od 200 vezova.
Doduše, "Aktisov" idejni projekt predstavljen ovom prigodom naručila je još bivša gradska uprava potkraj mandata, očito svjesna da jedino komunalna namjena Vrnaže nije samo propisana županijskim PP-om, nego i da ima široku potporu građana.
Na kraju je to dopalo HDZ-ovu upravu da provede, za što je dr. Burić oprezno odredio rok - do kraja mandata - dakle za četiri godine. Kako je naglasio, riječ je o opsežnom zahvatu koji će, prema gruboj procjeni, stajati najviše 10 milijuna eura, s gradskom upravom, županijom i resornim ministarstvom kao suinvestitorima, a u skoroj budućnosti otvorena je mogućnost da se u ulaganje uključi i neki od europskih fondova.
Zasad ne postoji ni jedan koji bi podržavao ovakav tip investicije, no nije isključeno da se, nakon reorganizacije europskih fondova dogodine, ne utemelji i jedan za komunalne investicije poput ove u Vrnaži. - Gradska uprava zasad ne razmišlja o mogućem sudjelovanju vlasnika brodica u investiciji, a pronaći ćemo način da budućom lučicom upravlja gradska uprava - naglašava dr. Burić.
U prošlosti je nastalo nekoliko projekata uređenja Vrnaže, no ovaj posljednji, čulo se, značajno pojeftinjuje građevinski zahvat najviše zbog snižene razine gornjeg dijela prostora.
U projektu je uvaženo zatečeno stanje u lučici, koja je s obližnjim igralištem za mali nogomet i kafićem, vrlo živ punkt na kojem se građani susreću, druže i rade na brodicama, kaže planer Jakov Ahel. Predviđeno je da se poveća površina suhog doka i oplemeni zelenom površinom, ugostiteljskim objektom i klupskim prostorom, također i igralištima za odbojku i košarku, pored postojećeg za mali nogomet.

Neodrživo stanje
- Ovaj projekt ne obuhvaća i dio Obale Jerka Šižgorića, mandalinske prometnice uz more, koju je prošlog ljeta neuspjelo rekonstruirala bivša gradska uprava. Bio sam tamo ovih dana i to je stanje neodrživo: obala je neugledni zemljani nasip u more, uz koji su mještani sagradili betonske muliće za privez brodica. U najkraćem, taj je zahvat sve drugo osim uljuđenog ulaza u reprezentativni kompleks marine za megajahte. S tim u vezi, kao i s početkom gradnje hotela na Kulini, u najskorije vrijeme ću se sastati s predstavnicima Dogus grupe - najavio je dr. Željko Burić

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr