• hr
  • en
  • de
  • it

U Uljaniku porinut trajekt za Jadroliniju

S Uljanikovog je navoza u Pulski zaljev u 11.30 sati porinut prvi trajekt u seriji od četiri istovjetna ro-ro putnička broda predviđena za plovidbu u oba smjera koje pulsko brodogradilište gradi za Jadroliniju iz Rijeke. Brod radnog naziva "Gradnja 503" moći će, kao i ostala tri trajekta, primiti 616 putnika ljeti, odnosno 320 zimi u zatvorenom salonu, a također će moći prevoziti 145 standardnih automobila. Uz brojnu delegaciju iz Uljanika i Jadrolinije, događaju je prisustvovao i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić koji je istaknuo značaj suradnje između najstarijeg hrvatskog brodogradilišta i nacionalnog brodara.
- Izgradnjom i modernizacijom nacionalne flote povećava se učestalost linijskog prijevoza i jača tehnološka priprema za ono što slijedi a to liberalizacija tržišta koja nastupa 1. siječnja 2017. godine. Stoga je važno da Jadrolinija ostane konkurentna u trenutku dolaska stranih broda, istaknuo je Antešić. Napomenuo je da će sva četiri trajekta, čija je ukupna vrijednost 32 milijuna eura, zaploviti već ove turističke sezone povezujući obalu s otocima. Do 2016. godine Uljanik će izgraditi devet brodova za Jadroliniju, Jadroplov i Plovput vrijednih blizu 140 milijuna eura.
Alan Klanac, predsjednik Uprave Jadrolinije, naglasio je da je njihova flota trajekata najmlađa na Mediteranu, ali da je potrebno i dalje kontinuirano ulaganje. - Najvažnije i najvrjednije linije bit će namijenjene upravo ovim brodovima koje nam gradi Uljanik. Zahvaljujem se svim graditeljima trajekata, kazao je. Direktor Uljanik brodogradilišta Eduard Milovan napomenuo je da je prvi trajekt u visokom stupnju izgradnje te da isporuku planiraju u travnju. Svi trajekti iz ove serije dugi su 99,8 i široki 17,5 metara, s gazom od 2,4 metra, nosivosti na maksimalnom gazu od 950 tona te brzine 12,5 čvorova. Svaki brod porivat će četiri glavna motora Volvo (Penta) od kojih će svaki biti snage 442 kW pri 1.800 okretaja u minuti. Ugovor za gradnju potpisan je 4. ožujka, a kobilica je položena početkom listopada prošle godine.
- Želim ti uspješnu i dugu plovidbu i neka se posada uvijek sretno vrati kući, kazala je kuma broda Rosana Percan, inženjerka Uljanika kojoj je pripala čast presjeći konopac nakon čega se privezana boca šampanjca razbila u trup broda označivši time početak porinuća. Nekoliko sekundi brod je ostao stajati na navozu jer je na trenutak zakazala hidraulika za pokretanje porinuća. No, uskoro je trajekt uspješno zaplovio uz glasno aplaudiranje brojnih građana koji su pratili porinuće. Najviše su se događaju veselila djeca kojih je i na ovom prvom ovogodišnjem porinuću bilo u velikom broju. Ukupno se ove godine u Uljaniku planira šest porinuća.

Izvor: www.glasistre.hr