• hr
  • en
  • de
  • it

U Uljaniku danas novo porinuće

S navoza broj jedan pulskog Uljanika u more će danas biti porinuta ruska ribarica, gradnja 493 - Taurus. Prva je to od dvije ugovorene krmene kočarice (Fishing vessel - Stern Trawler) koje Uljanik Brodogradilište gradi za rusku kompaniju CJSC Taurus iz Murmanska.
Riječ je o brodu namijenjenom krmenom kočarenju i shodno tomu bit će opremljen postrojenjem za preradu, pakiranje, zamrzavanje i skladištenje ulovljene ribe.
Ugovor za gradnju potpisan je u rujnu 2011. godine, a proizvodni proces počeo je lani u kolovozu. Valja istaknuti da je Uljanik Brodogradilište s istom kompanijom ugovorio izgradnju još jedne ribarice (gradnja 492) sličnih karakteristika. Inače, ovo je prvo ovogodišnje porinuće u Uljaniku od pet planiranih, uz naglasak na isti broj planiranih isporuka brodova do konca ove godine.
Na ribarici će moći boraviti i raditi 44 člana posade. Od posebne opreme koju ova bogato opremljena kočarica ima valja istaknuti vinčeve koji će moći dizati mreže za dubinsko i pelagijsko ribarenje. Brod će usto imati dvije kargo hladnjače i halu za procesnu proizvodnju prerade ribe na glavnoj palubi. Može pohraniti ukupno 1.600 prostornih metara zamrznute ribe. Dnevna proizvodnja i prerada ribe kreće se oko 150 tona.
Prema procjenama brodograditeljskih stručnjaka koje smo kontaktirali, ova vrsta kočarice jedna je od najopremljenijih koja se gradi u Europi i prva takve vrste izgrađena u Hrvatskoj.

Izvor: www.glasistre.hr