• hr
  • en
  • de
  • it

U Stari Grad će moći i manji kruzeri

Stari Grad - Faros se danas, kada uz poljodjelstvo živi uglavnom od turizma, opet okreće moru i postaje sve značajnije nautičko središte.
- Naravno, u tom pravcu idemo korak po korak. Posljednji veći zahvat napravljen je 2013. godine na zapadnom dijelu luke kada je u uređenje rive, gata i privezišta za domaće brodice Lučka uprava SDŽ investirala pet milijuna kuna. Time smo došli do 90 nautičkih vezova. Nedavno je završio javni uvid/javna rasprava pa idemo prema konačnom Prijedlogu UPU-a trajektne luke kako bi tamo u dogledno vrijeme mogli primati i manje kruzere, no prije toga smo se okrenuli uređenju Prika i Babareta vale što je nasušna potreba - kazao je Vinko Maroević, gradonačelnik Staroga Grada.
Iako će se veći zahvati u bliskoj budućnosti raditi na cijelom otoku Hvaru (Jelsa, Hvar i Sućuraj), područje obuhvata tog projekta što ga je osmislio arhitekt Edo Šegvić, se, prema riječima Igora Radovnikovića iz Lučke uprave, nalazi u Starogradskom zaljevu na sjevernoj strani luke.
S istočne strane obnova započinje na Obali Zrinskih i Frankopana, preko Obale žrtava fašizma, te Obalom hrvatskih branitelja na zapad prema Sv. Jerolimu. Obala duga 330 metara proširuje se u širini od tri metra, te uređuje obalni zid za prihvat plovila s četiri obalna gata za prihvat većih plovila.
Zatim se u dužini od 200 metara proširuje postojeća obala u širini od tri metra s uklanjanjem postojećih privremenih manjih gatova i uređenjem novog obalnog zida za prihvat plovila, uključujući i postavu plivajućeg pontona za prihvat plovila. Sve će to stajati 13 milijuna kuna, a rok izvođenja je osam mjeseci.
- Radove na podmorskom iskopu i produbljenju dijela luke od 9. listopada izvodi tvrtka "Marconi inženjering" d.o.o. iz Splita. Na gradilištu je osam radnika, a angažirana su tri bagera pa to teče sukladno zacrtanoj dinamici, do iduće turističke sezone. Starograjani, dakle, imaju razloga za zadovoljstvo jer će prema projektu na Priku dobiti 65 nautičkih vezova za veće brodice, a u Babareta vali 83 komunalna veza za manje brodice domicilnog stanovništva - dodao je Zdravko Geder, voditelj radova.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr