• hr
  • en
  • de
  • it

U Šibeniku svečano otvoren Pomorski inovacijski centar iNavis

Uz prisustvo uglednih gostiju, veleposlanika Kraljevine Norveške u RH Henrika Ofstada, ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, gradonačelnika Šibenika dr. Ante Županovića i mnogih drugih, jučer je u Šibeniku službeno otvoren Pomorski inovacijski centar iNavis.
Projektom koji je prije godinu danas dogovoren na najvišoj državničkoj razini, a čiji je primarni cilj potaknuti šibensko, ali i hrvatsko srednje i malo poduzetništvo, svi su uvaženi gosti bili impresionirani. „Norveška i Hrvatska imaju jaku pomorsku tradiciju i mislim da je otvaranje iNavisa tek početak jedne čvršće suradnje, koja će se, uvjeren sam, zahuktati ulaskom Hrvatske u EU", izjavio je veleposlanik Henrik Ofstad u obraćanju okupljenim uzvanicima, poduzetnicima, trenutačnim i budućim korisnicima prostora i usluga centra iNavis i tvrtke CroNoMar. „Ovaj projekt nije sagrađen bez suočavanja s brojnim izazovima, no uz podršku na najvišim razinama i bezuvjetnom potporom šibenskih vlasti, sve je završeno po planu. S ovog mjesta ne mogu uvidjeti nijedan razlog zbog čega centar iNavis ne bi uspio u svojoj namjeri da uvelike pomogne ovdašnjim poduzetnicima, ali i bude temelj buduće plodne suradnje hrvatskih i norveških tvrtki u mnogim poslovnim područjima.
Program svečanog otvorenja vodio je Malvin Villabø, direktor tvrtke CroNoMar, koji također nije krio oduševljenje viđenim. „Ovo je veliki događaj za sve nas. Prije godinu dana sam na ovom mjestu vidio tek kostur ovih zgrada, sve je bilo pusto. Danas samo mogu reći da sam oduševljen trudom i ostvarenim rezultatom", izjavio je Villabø.
„Ovakvi projekti od posebne su važnosti u ovim kriznim vremenima, jer kreiranje pozitivne poduzetničke klime je danas od iznimnog značaja", rekao je u svom kratkom govoru dr. Ante Županović, šibenski gradonačelnik, ne propustivši primijetiti simboliku u istovremenom obilježavanju Dana grada Šibenika i otvaranja ovog centra, čije bi djelovanje trebalo biti od velike važnosti za ovdašnje gospodarstvo. „Vrlo je bitno za Šibenik da se ovakvim projektom otvaraju nove mogućnosti za naše poduzetnike, a također vjerujem da je ovo samo početak jedne buduće iznimne suradnje", zaključio je gradonačelnik.
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras važnost otvaranja iNavisa vidi u međunarodnoj suradnji koja je, prema njegovim riječima, temeljna u ostvarivanju planiranog godišnjeg rasta malog i srednjeg poduzetništva od 5 posto. „Hrvatsko gospodarstvo počiva na uspješnosti malih i srednjih tvrtki, a od početka mog dolaska na čelo ovog resora razmišljamo o raznim modalitetima pomoći i podrške poduzetnicima. Zato je otvorenje iNavisa izuzetno važno, kao i nastavak suradnje Norveške i Hrvatske na svim razinama", rekao je ministar.
Još jedan od visokih uzvanika, direktor norveške vladine agencije SIVA-e, Harald Kjelstad, istaknuo je da je Hrvatska učinila bitan iskorak prema naprijed kad se odlučila povezati s jakim norveškim poslovnim udruženjima. „To je vrlo mudar potez i jamac napretka gospodarstva. Ponosan sam na činjenicu što se projekt centra iNavis u brzom roku dovršio", naglasio je direktor SIVA-e.
Osim prigodnih govora, pred nazočnima, kao i pred brojnim novinarima, potpisani su ugovori o suradnji između domaće tvrtke NCP-Remontno brodogradilište Šibenik i norveške kompanije Moen Marin, kao i između domaćeg proizvođača brodova Sas Vektora i norveške kompanije Rana Plast AS. Ovi ugovori zapravo su nastavak dosadašnje uspješne suradnje zbog koje je izvoz RH prema Kraljevini Norveškoj u prošloj godini porastao za 620%. Norveški su naručitelji ugovorili s domaćim brodograditeljima izgradnju novih brodova čija se isporuka očekuje već koncem 2012. i u prvom tromjesečju 2013.
Program svečanog otvorenja nastavljen je i u poslijepodnevnim satima, gdje su norveški stručnjaci predstavljali vlastita znanja i iskustva iz oblasti međunarodne poslovne suradnje, pomorskog sektora i iskorištavanja europskih fondova u svrhu podstreka gospodarke klime i stvaranja pozitivne konkurentnosti.


Autor: Marko Podrug, za Media IN