• hr
  • en
  • de
  • it

U Pulu iz Splita hidroavionom stigli prvi putnici

Nakon gotovo četiri mjeseca pauze danas je konačno uspostavljena redovna, svakodnevna hidroavionska linija između Pule i nekoliko hrvatskih priobalnih destinacija i gradom Zagrebom. U prvoj vožnji iz Splita u Pulu je u jutarnjim satima stiglo šest putnika, a već je u cijelosti rasprodan današnji let iz Pule za Split.
Prve putnike u srijedu je pratio i direktor marketinga i prodaje tvrtke koja obavlja letove European Coastal Airlinesa (ECA-e) Jan Albers koji je po dolasku u Pulu izrazio zadovoljstvo što je ova redovna linija konačno krenula.

Među putnicima našao se i Splićanin Ivica Brkljačić koji je bio oduševljen putom.
- Ovo je putovanje bilo prekrasno, treba probati i ići na jedan izlet. Let je prekrasan, izjavio je Brkljačić i istaknuo da je u Pulu ovaj put došao poslovno, ali da se nada će taj prijevoz ubuduće koristiti i za malo više turističkih dolazaka, ne samo poslovnih.
- Doista se isplati, a nije ni skupo. Cijena od 399 kuna u jednom smjeru je prihvatljiva jer je za razliku od autobusa puno udobnije, riječ je o jednom satu leta, a sve se vidi i prekrasno je. Leti se na nekih 800 metara i sve se dolje vidi. To je pravi doživljaj, jedan lijepi izlet, istaknuo je Brkljačić.
Osim brojnih Puljana koji su se došli osvjedočiti da su letovi doista krenuli, današnjem pristajanju hidroaviona u pulskoj luci svjedočio je i glavni inspektor pomorskog prometa Mladen Mandić, voditelj službe inspekcijskih poslova Ministarstva pomorstva.
- Jako smo zadovoljni realizacijom ovog projekta. Sretni i zadovoljni da je to počelo i da će u tom smislu i ubuduće ići sve lakše i bolje. Ovo je naš prvi projekt i stoga su se dogodile i početne poteškoće. Puno je toga trebalo iskoordinirati ali mislim da je, na zadovoljstvo svih, to uspješno i okončano debelo prije sezone što je i najbitnije, rekao je Mandić.
Valja se prisjetiti da se o uvođenju hidroavionskog leta govori već godinama te da je Pula ušla i u pilot projekt financiran iz fondova Europske unije, a da su probni letovi simbolično održani početkom srpnja 2013. godine, na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju, i tada je interes za koncesiju iskazala upravo tvrtka ECA. Ona je u konačnici i dobila koncesijsku dozvolu, a Lučka uprava Pula je lani dodijelila ovlaštenje European Coastal Airlinesu za ishodovanje lokacijske dozvole za aviopristanište i u pulskoj luci. Potom su odrađene sve predradnje od državne do lokalne razine, postavljeno je pontonsko pristanište pored ulaza na Uljanik-otok, te montažna kućica za prodaju karata na pulskoj rivi.
Prema riječima direktora tvrtke European Coastal Airlines (ECA) Klausa Dietera Martina, dosad je u ECA-u zaposleno 55 osoba, do kraja godine planiraju ih zaposliti još 15, i to za cjelogodišnji rad. Nakon uloženih 15 milijuna eura, cilj je ove godine uložiti još 20 milijuna te 2016. dodatnih 20 milijuna u infrastrukturu a u planu je tijekom 2016. godine imati ukupno 400 zaposlenih.

Izvor: www.glasistre.hr