• hr
  • en
  • de
  • it

U prvih osam mjeseci od turizma 11% više prihoda

U osam mjeseci 2013. godine ostvareno je 17,932 milijardi kuna prihoda u turističkim djelatnostima - pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja - što je 10,9 posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci Porezne uprave.
Gledajući po kategorijama, ukupno su pravne i fizičke osobe u prvih osam mjeseci ostvarile u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima 7,881 milijardu kuna prihoda (+5,3 posto), u kategoriji kampova i prostora za kampiranje 272,031 milijuna kuna prihoda (+12,8 posto), u djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane 3,163 milijardi kuna (+32,2 posto), u djelatnosti pripreme i usluživanja pića 2,743 milijarde kuna (+32,2 posto) te u kategoriji turoperatora 303,600 milijuna kuna prihoda (-2 posto).
„Svi relevantni pokazatelji, pod čime podrazumijevamo rezultate turističkog prometa, broj novozaposlenih te prihode od turizma prema podacima Porezne uprave i HNB-a, govore nam kako je 2013. godina bila uspješna te pokazuju snagu turističkog sektora. Već sada mogu potvrditi kako očekujemo da će ove godine ukupni prihodi od turizma biti veći za dva do tri posto u odnosu na prošlu godinu", rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Izvor: www.mint.hr