• hr
  • en
  • de
  • it

U planu nova brodovi za mornaricu

Pobjednik drugog kruga natječaja Ministarstva obrane (MORH) za izgradnju pet ophodnih brodova za Obalnu stražu konačno će se znati 23. listopada, a, prema neslužbenim informacijama, u "igri" za posao vrijedan 350 milijuna kuna ostali su samo "Brodosplit", te "Uljanik" i "Tehnomont", dva pulska škvera koja su poslala zajedničku ponudu.
Za sada je teško prognozirati tko će u konačnici potpisati važan ugovor s državom, ali pobjednik će biti ono brodogradilište čiju ponudu MORH-ovo povjerenstvo ocijeni najpovoljnijom, odnosno - jeftinijom. U prvom natječajnom krugu najpovoljnijom je bila ocijenjena ponuda sa splitskih navoza, ali zbog "Uljanikove" žalbe nadmetanje je ponovljeno.
Ako "Brodosplit" dobije taj vrijedan ugovor, a realne su šanse da tako bude, postavlja se pitanje koliko će njihovim radnicima trebati vremena za isporuku prvog, 42 metra dugog ophodnog broda, koji je zapravo - prototip. Prema tvrdnjama upućenijih inženjera koji su na sličnim projektima radili u "Brodosplitovu" Brodogradilištu specijalnih objekata (BSO), za izgradnju prototipa, uz opremanje i ugradnju naoružanja, škveranima će trebati najviše 12 mjeseci rada. To razdoblje uključuje i obradu "crne metalurgije", odnosno limova.
Nakon što se stekne iskustvo na prvom "patrolcu" i riješe "dječje bolesti" koje prate svaki prototip, proces izgradnje preostala četiri broda trebao bi se odvijati brže. Prema procjenama stručnjaka, za izgradnju sljedećeg broda iz serije bit će potrebno 10 mjeseci. Djelatnici BSO-a imali bi pune ruke posla sve do kraja 2018. godine.
Obalni brodovi, vrijedni po 10 milijuna eura, gradit će se prema projektu Brodarskog instituta. Važno je naglasiti kako će biti građeni prema standardima trgovačke mornarice, što znači da su postignute značajne uštede u nabavnim i operativnim poslovima.

Dizalice putuju u Ukrajinu
U njemački brod za prijevoz specijalnih vrsta tereta jučer su u "Brodosplitu" ukrcali tri portalno-okretne dizalice tipa "tukan 3000". Riječ je o dizalicama pojedinačne nosivosti 63 tone koje škverani grade za naručitelja "Kirow Ardelt" iz njemačkog Eberswaldea. Odredišna luka škverskih dizalica je ukrajinska luka Južnij. Početkom srpnja potpisan je novi ugovor za dizalice nosivosti 160 tona, a isporučit će se lukama u Grčkoj i Brazilu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr