• hr
  • en
  • de
  • it

U planu dokapitalizacija Uljanika

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić je u srijedu najavio da će u roku od 15 dana Vlada donijeti program privatizacije. Pored te vrlo šture informacije ništa više nije objavljeno. No, na sastanku s Vladom su bili i predstavnici sindikata velikih brodogradilišta koji vele da su od ranije upoznati s namjerom privatizacije i da se planira njezina provedba.
Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku, kaže da privatizacija nije prava riječ za ovo što se planira, već da najavu bolje opisuje riječ dokapitalizacija.
- Uprava Uljanika nam je ranije najavila da ima pet, šest zainteresiranih ulagača koji bi dokapitalizirali Uljanik, ali da nakon provedene dokapitalizacije nitko od njih ne bi imao više od 10 do 12 posto u temeljnom kapitalu. Čačić nam je rekao da je i njemu Uprava Uljanika to prezentirala, ali ništa više od toga nismo uspjeli saznati, izjavio nam je Kutlača. Dodao je da pritom očekuje da će se provesti i program ESOP radničkog dioničarstva temeljem kojeg će radnicima biti ponuđen otkup 25 posto kapitala društva.
- Potrebno je da taj udio posjeduju radnici da nam se jednog dana ne bi dogodilo da većinski vlasnik ima mogućnost da donese odluku o gašenju proizvodnje, zaključio je Kutlača.

Đino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku, dodaje da je Vlada prihvatila zahtjev sindikata da budu uključeni u privatizaciju.
- Tražit ćemo da se potpiše socijalni sporazum kada budu odabrani potencijalni ulagači, a već se sada spominje da će to biti mirovinski fondovi i domaći partneri Uljanika, ali se ne govori tko su oni. Vlada će donijeti odluku o privatizaciji Uljanika za 15 dana, ali to se neće provesti u 15 dana. Trebat će mnogo više vremena da sve završi, a mi ćemo pratiti svaki korak, zaključio je Šverko.

Kako smo u Uljaniku uspjeli neslužbeno doznati, do sada se u nekoliko navrata govorilo da bi se radnicima moglo ponuditi na kupnju između 25 i 39 posto udjela u kapitalu, a cijena koju bi platili bila bi manja za one koji imaju više godina staža. Nije još poznato niti hoće li biti ponuđena mogućnost otplate na rate. Sve je još u fazi definiranja i nije konačno dogovoreno.

Izvor: www.glasistre.hr