• hr
  • en
  • de
  • it

U Makarskoj uprizorena pomorska bitka iz 889. godine

Simuliranjm bitke između Hrvata predvođenih knezom Branimirom i mletačkog dužda Kandijana 18. rujna 887. g. u akvatoriju luke u večernjim satima, uz efekt bengalki, Makarska je proslavila Dan ratne mornarice. Iz Komina su stigle dvije neretvanske lađe s posadama, koje su se kao u davno povijesno doba, suprotstvaile Mlečanima na daleko moćnijem brodu Calipso, i pobijedili ih. Pred kneza Branimira donijeli su glavu neprijtelja Kandijana. Veliku pobjedu hrvatskih gusara Hrvatska slavi kao Dan hrvatske ratne mornarice.
Grad Makarska i Turistička zajednica prvi put su bitku uprizorili s nakanom da postane tradicionalno uprizorenje. Spektakl je popratila Gradska glazba, a ples hrvatskih mornara izvele su skupine iz Krvavice, Velikog Brda i Makarske.
Koz jutro predstavnici društveno političkog života grada pololožili su cvijeće na spomenik Hrvatskom branitelju, uplovio je i brod HRM Šibenik s kojega je bačen vijenac u more, otvorena je izložba brodskih maketa. Za sve poginule slavljena je sveta misa u makarskoj katedrali te nakon spektakla na moru upriličena pučka fešta.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr