• hr
  • en
  • de
  • it

U luku Ploče uložit će se pola milijarde kuna

U pločanskoj je luci tijekom 2013. godine prekrcano oko 2,7 milijuna tona tereta, što je oko pet posto više nego lani, ali te su brojke znatno manje od ukupnih godišnjih prekrcajnih kapaciteta najveće dalmatinske luke, koji se, bez terminala za prekrcaj kontejnera i sipkih tereta, procjenjuju na oko pet milijuna tona.

No, optimizam među dokerima budi činjenica da je promet u porastu, posebice u sektoru sipkih tereta, dok je zabilježen pad kontejnerskoga prometa, što je posljedica globalne krize i pada kupovne moći u susjednoj BiH, jer se kontejnerima pretežito prevozi roba široke potrošnje. Povećanju lučkoga prometa u posljednje dvije godine pridonio je i prekrcaj sirovog šećera iz Brazila za BiH, a riječ je o godišnjem prometu od oko 100.000 tona za rafineriju šećera u Brčkom.

U sklopu Projekta integracije trgovine i transporta, koji financiraju Svjetska banka i hrvatska Vlada, do sada je izgrađen i pušten u rad novi kontejnerski terminal, te lučki informacijski sustav. U tijeku je izgradnja novog terminala za sipke terete, vrijednog više od 400 milijuna kuna samo u infrastrukturnom dijelu, čije je puštanje u rad planirano krajem lipnja 2014. godine.Izgradnjom tog terminala luka će značajno povećati konkurentnost u segmentu sipkih tereta, jer će u Ploče moći uplovljavati brodovi s gazom od 19 metara i nosivošću preko 150.000 tona.

Izgradnja ulaznoga kompleksa u luku, "teška" više od 80 milijuna kuna, ugovorena je u rujnu ove godine, a uključuje novu poslovnu zgradu s više od 4000 kvadrata poslovnog prostora koji je djelomično namijenjen za potrebe Carine, Policije, službi Lučke uprave, te za komercijalnu upotrebu. Ulazni terminal obuhvaća i izgradnju vanjskog i unutarnjeg parkirališta za kamione, kamione cisterne i druga vozila. Za novi terminal za tekuće terete položen je kamen temeljac, dok se u svibnju iduće godine očekuje završetak izgradnje višenamjenskog distributivnog centra nizozemske tvrtke "Top logistic". Ravnateljica Lučke uprave Ploče Deša Rathman najavila je i u 2014. nastavak aktivnosti na implementaciji Projekta integracije trgovine i transporta, ali i druge aktivnosti na lučkoj infrastrukturi. Financijskim planom Lučke uprave u novoj su godini planirana ulaganja veća od 350 milijuna kuna iz zajmova Svjetske banke i proračuna RH, dok će se određeni radovi financirati i iz vlastitih prihoda.

- Vjerujemo da će se tijekom iduće godine završiti izgradnja trafostanice, jer bez električne energije neće moći zaživjeti svi predviđeni projekti koji bi trebali udvostručiti lučke kapacitete na razinu od preko 10 milijuna tona godišnje. U prvom dijelu iduće godine izradit ćemo i Strategiju razvoja luke - rekla je Rathman.

Kap. Ivan Pavlović, direktor "Luke Ploče", istaknuo je kako su posljednje dvije godine iskorištene za restrukturiranje tvrtke, smanjenje troškova i broja zaposlenih uz stimulativne otpremnine. "Grupa Luka Ploče" sada ima 630 zaposlenika i u idućoj godini ne bi trebalo biti značajnijih promjena na tom polju. Kap. Pavlović podsjetio je da je na zadnjoj sjednici Nadzornog odbora tvrtke donesena odluka o početku pripremnih radova za terminal za prekrcaj tekućih tereta, kapaciteta oko 110.000 prostornih metara. Pripremni radovi s dostavom kamenog materijala stajat će oko 22 milijuna kuna, a kompletan terminal oko 27 milijuna eura. "Luka Ploče" zaprimila je 12 ponuda za nabavu prekrcajne opreme za terminal sipkih tereta, od kojih je 10 iz Europe, a dvije su iz Kine.

- Najprije će se napraviti lista od četiri tvrtke na osnovi ponuđenih cijena i uvjeta. Potpisivanje ugovora očekuje se krajem veljače, a rok isporuke je 16 mjeseci od potpisivanja ugovora. Vrijednost opreme kretat će se između 30 i 50 milijuna eura - izjavio je direktor "Luke Ploče" i dodao da se u idućoj godini očekuje povećanje lučkog prometa za oko pola milijuna tona.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr