• hr
  • en
  • de
  • it

U luci Červar Porat jeftiniji vezovi

U luci javnog prometa Červar Porat uskoro počinje izgradnja dvaju novih molova koji, osim što će pružiti nove vezove za postojeće i buduće korisnike, otvorit će i mogućnost povezivanja ove luke sa susjednim mjestima lokalnom pomorskom putničkom linijom.
Zahvati su to koje planira Lučka uprava Poreč, nakon što je s 1. siječnja ove godine od dosadašnjeg koncesionara Plave lagune, kojoj je istekao koncesijski ugovor, preuzela upravljanje nad lukom u ovom porečkom naselju.
Lučka uprava preuzela je sportsku lučicu ispred recepcije marine i bivšeg supermarketa te stari dio luke prema uvali Lunga u kojem se planiraju graditi novi molovi, dok dio ispred napuštenog apart-hotela ostaje pod koncesionarom.
- Investicija sanacije starog mola i lukobrana te gradnja dvaju novih molova predviđena je zbog velike potrebe za komunalnim vezovima u ovoj luci. Njima ćemo dobiti mjesta za otprilike 86 plovila različitih dimenzija, gaza do četiri metra. S druge strane, tu je i formiranje operative obale za stvaranje mogućnosti povezivanja Červar Porta s drugim mjestima tijekom sezone putem lokalne putničke pomorske linije i taxi-boata. Budući da je potražnja za nautičkim vezovima velika, u novom dijelu luke javnog prometa ostavit ćemo mjesta za eventualna nautička plovila do 12 metara dužine, veli Željko Čorak, ravnatelj Lučke uprave Poreč.

Što se cijena vezova tiče, one će tijekom ove godine biti u tzv. prijelaznom periodu, što znači da će se postojeće stanje zadržati do kraja godine, odnosno plaćat će se 300 kuna po metru dužnom godišnje.
- Već sada smo utvrdili cijene komunalnog veza za iduću godinu, a one će biti maksimalno 200 kuna po metru dužnom, sukladno pravilniku o kriterijima za određivanje namjene pojedinog dijela luke otvorenog za javni promet županijskog i lokalnog značaja. Cijene nautičkog veza ostaju kao i do sada. Prilikom plaćanja komunalnih vezova popust od 50 posto imat će invalidi domovinskog rata, dok za umirovljenike popust iznosi 30 posto, dodaje Čorak.

Drugim riječima, za barku od, primjerice, pet metara će se od iduće godine plaćati tisuću kuna godišnje, dok je ta cijena dosad iznosila 1.500 kuna.

Izvor: www.glasistre.hr