• hr
  • en
  • de
  • it

U Lošinju više ne trebaju koncesionara


Do kraja kolovoza ostvareno je 728 tisuća kuna više s 3.164 plovila manje, odnosno veći prihod nego da je posao obavljao bilo koji od koncesionara s natječaja, pa će te poslove i ubuduće odrađivati sami.

U Županijskoj lučkoj upravi (ŽLU) Mali Lošinj do kraja kolovoza ostvareni su rezultati 15 posto bolji od planiranih, odnosno ostvaren je veći prihod nego da je posao obavljao bilo koji od koncesionara koji su se početkom godine nadmetali za dobivanje koncesije u lošinjskoj luci.
Tako izgleda da je Lučka uprava nepovoljnu situaciju, budući je u predsezoni bilo mnogo prozivki da nautičari zaobilaze lošinjsku luku, da se ne pruža usluga na razini prijašnjih godina i slično, u konačnici okrenula u svoju korist. Naime, od kraja prošle godine do početka svibnja ove godine trajala je »trakavica« oko izbora koncesionara u lošinjskoj luci, koja je završila poništavanjem odluke o izboru koncesionara, a kako više nije bilo vremena raspisivati novi natječaj, Lučka uprava je odlučila samostalno organizirati prihvat plovila i naplatu, te je u konačnici, s manje plovila u luci, ostvarila veći prihod.

Po informacijama koje su na press konferenciji prezentirali ravnatelj ŽLU Mali Lošinj Gracijano Petrinić i predsjednica Upravnog vijeća lučke uprave Ljiljana Rukonić, prošle godine je lošinjska ŽLU od koncesionara u lošinjskoj luci ostvarila prihod od 1,1 milijun kuna, dok je u razdoblju od svibnja do kraja kolovoza ove godine ostvareno 1.828.736 kuna prihoda. Tih 728 tisuća kuna više, ostvareno je s 3.164 plovila manje. Naime lani je u lošinjskoj luci tijekom cijele godine bilo registrirano 9.134 plovila, a ove godine u osam mjeseci 5.970.

Na području svih luka koje su u nadležnosti lošinjske Lučke uprave, lanjske godine registrirano je 14.765 plovila, a do kraja kolovoza ove godine bilo ih 10.650 plovila, s tim da je prihod od lučkih pristojbi i naknada, koncesije i gospodarske djelatnosti također veći nego lani, budući je u 2010. godini ostvareno 2,5 milijuna kuna, a u osam mjeseci ove godine 2.885.807 kuna.

Čelnici Lučke uprave, Rukonić i Petrinić, zaključuju kako su mnogi problemi nastali ne njihovim krivnjom, no unatoč svemu postignuti financijski rezultati premašuju plan. Rukonić kaže kako se pokazalo da je odluka o tome da se ne raspisuje novi natječaj za koncesionara, već da posao organiziraju samostalno, pokazala ispravnom te će poslove u luci i dalje odrađivati sami, čime se prekida višegodišnja praksa po kojoj se luka davala u koncesiju.

Među okolnostima koje su početak sezone u luci označile problematičnim, a za što u lučkoj upravi tvrde da ne snose krivnju, izdvajaju dugotrajni žalbeni postupak kod izbora koncesionara, nemogućnost korištenja dijela luke zbog pontona bivšeg koncesionara, koji su uklonjeni tek 26. srpnja, prozivke Udruženja obrtnika i Turističke zajednice, kao i to što je netko na web stranice koje koriste nautičari još u ožujku stavio netočne informacije da lošinjska luka ne raspolaže vezovima i da je izvan funkcije, na što nije reagirala ni Turistička zajednica niti bilo koji drugi subjekt. Petrinić je istaknuo da je redovni brodski, brzobrodski i međunarodni promet odvijao bez zastoja i ikakvih problema te je istaknuo dobru suradnju s ispostavama Lučke kapetanije u Malom Lošinju, na Susku i Unijama, potom lošinjskom policijskom postajom, pomorskom policijom, carinom, pomorskom agencijom Lošinjske plovidbe.

Izvor: www.novilist.hr