• hr
  • en
  • de
  • it

U Komiži počeo Mare Mare 2012.

Dolaskom dvadesetak sudionika trima jedrilicama iz Vodica u Komižu, pod pokroviteljstvom Grada Komiže, a u organizaciji udruge Multimedijalni mobilni centar "Otok", u subotu je počeo 6. festival književnosti "MareMare 2012.", koji će potrajati do utorka, 1. svibnja.
Nakon susreta s Tonkom Ivčević, saborskom zastupnicom i komiškom gradonačelnicom, u nedjelju su sudionici festivala zaplovili put Palagruže pod vodstvom skipera Šime Stipaničeva.
Uz već manje-više poznata lica iz prošlih godina, Zorana Ferića, Miroslava Mićanovića, Branka Čegeca, Damira Miloša, Roberta Mlinarca, Romana Simića, Stipu Grgasa, Juricu Pavičića, Alema Korkuta i domaćina Senka Karuzu, u ulozi stručnog voditelja našao se i arheolog dr. Branko Kirigin, koji će sudionicima održati predavanje o povijesti Palagruže.
Ovo je prvi put da se festival "MareMare" održava izvan granica otoka Visa, ali ne i izvan granica općine Komiža jer je otok Palagruža dio te općine. Boravak na Palagruži književnici će iskoristiti za razgovore u sklopu okruglog stola i za razmjenu ideja, a na najudaljeniju kopnenu točku na Jadranu ponijeli su svoje knjige za buduću otočnu knjižnicu koju će moći koristiti svi koji budu posjećivali ovaj jedinstveni otok.

Ovogodišnji festival "MareMare" završit će druženjem svih sudionika i brojnih sponzora u utorak u uvali Molo Trovna, u kojoj Senko Karuza već tradicionalno ugošćuje pisce. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić također će se pridružiti književnicima, a boravak na Visu iskoristit će i za razgovor o financiranju nastavka radova na arheološkim istraživanjima na lokalitetu Stara Issa, te građevinskih radova na zaštiti komiške Komune.
Multimedijalni mobilni centar "Otok" osnovali su književnici Senko Karuza i Robert Mlinarec, te Melita Mardešić, ravnateljica OŠ Komiža, a "MareMare" je prvi festival koji je pokrenut s jednog otoka, s ciljem promocije kulturnog turizma na otoku i povezivanja svih ljudi koji imaju veze s morem i otokom. Osim Grada Komiže, festival pomažu i Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb (Ured za kulturu), kao i lokalni poduzetnici.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr