• hr
  • en
  • de
  • it

U Kalima ovog vikenda na meniju je samo riba!

Ovogodišnje Kualjske ribarske noći održat će se 8. i 9. kolovoza, a bit će upriličene programom koji kroz niz događanja nastoji ostvariti svoje ciljeve - oživjeti tradiciju i tradicijske vrijednosti. Tako će u sklopu promocije ribe kao zdrave hrane u ponudi biti isključivo riba i to sitna plava (srdela, inćun), krupna plava (tuna), riba iz uzgoja (brancin, orada) te riblje prerađevine (soljeni i marinirani program). Posebno zanimljivo bit će gledati veslačko natjecanje, demonstraciju ribarskih vještina i pripremu tradicionalnih jela - slavni kualjski brudet.

Atrakcija manifestacije je trosatni defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom koji simbolički sugerira o gospodarskoj i tradicijskoj važnosti ribarstva za Kali. Bitan segment programa je 12. znanstveno-stručni skup o ribarstvu koji se organizira u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Savjetodavnom službom, Upravnim odjelom za poljoprivredu Zadarske županije i Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a na koji je dolazak u petak potvrdio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Na skupu se uvijek raspravlja o aktualnim temama i problemima u ribarstvu, a održat će se i prezentacija međunarodnog projekta ECOSEA na području Zadarske županije te inicijativa za izradu višegodišnjeg plana upravljanja stokovima male plave ribe.
U petak poslijepodne veslačkim natjecanjem kaićima od Batalaže do Mula počinje zabavni program. Posjetitelji će moći pratiti natjecanje u kuhanju kaljskoga brudeta, nastup folklornih skupina te koncert Željka Bebeka. U subotu je u jutranjim satima defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom, a u poslijepodnevnim manifestacija "Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi", kuhanje velikog kaljskoga brudeta, demonstracija ribarskih vještina, večer mažoretkinja te koncert Gorana Karana.

Izvor: www.zadarskilist.hr