• hr
  • en
  • de
  • it

U Hvaru hladno i skupo

Hvarani se oštro protive odluci IO Hrvatskoga jedriličarskog saveza kojom su usvojene promjene u sustavu natjecanja i određeni drukčiji koeficijenti za kriterijske regate. Naime, broj regata najvišeg koeficijenta 1.6 smanjen je s dvanaest na šest, dok će se Međunarodna Novogodišnja regata Hvar ubuduće bodovati koeficijentom 1.5, što znači da južnije od Splita više ni neće biti vrhunskih regata u klasi optimist.

- Mi smo prvi u Europi započeli jedriti zime i to davne 1974. godine, sa 6 optimista, 12 lasera i 6-7 dasaka, da bi još prije prije tri godine stigli do čak 345 jedriličara iz 27 zemalja. Sada je na djelu suluda ideja i više nam nitko neće doći, takvim odlukama HJS jednostavno želi uništiti kolijevku hrvatskih jedriličara. Stoga smo Izvršnom odboru uputili prigovor jer uz jedriličare su u Hvar dolazili i njihovi pratitelji, njih oko 800, pa grad ostaje bez otprilike milijun kuna prihoda, što će se zasigurno odraziti i na sportski život naše mladosti - govori Nikša Ive - Čane, tajnik JK "Zvir".
Klub se u svom prigovoru, uz punu potporu gradonačelnika Pjerina Bebića, protivi i načinu odabira reprezentativaca za svjetsko i europsko prvenstvo. Također se reagira na nepoštovanje procedure kad je riječ o donošenju odluka. - Prije smo imali odličan sustav - po šest regata sjeverno i južno od Zadra, nakon čega bi pet prvoplasiranih išlo na SP, drugih pet na EP, kao i tri djevojke.
Dakle, valorizirani su sportski rezultati i naravno da se ne slažemo s tim da reprezentativce, prema odluci Izvršnog odbora, bira pet trenera između 24 jedriličara. A kad je riječ o promjeni sustava natjecanja, kalendara i bodovanja regata, posrijedi je odluka IO i sportskog direktora HJS-a Marka Mišure. To nije predložilo Vijeće za natjecanje i zato je dalo ostavku na čelu s predsjednikom Vladimirom Barbićem - kazao je Ive.
Jedriličari iz Lucićeva grada imaju veliku potporu javnosti i brojnih klubova, a neki od njih trpe sličnu štetu kao što je i JK "Orsan" iz Dubrovnika. Hvarani, međutim, smatraju da ih je u ovoj priči ponajprije iznevjerio predsjednik Saveza prof. dr. Marijan Hanžeković.
- Naš delegat je na Izbornoj skupštini podržao Hanžekovića za predsjednika, jer je obećao da se u Međunarodnu Novogodišnju regatu Hvar neće dirati i da će nam s njim biti bolje. Ipak, prevareni smo, a ako naše sljedeće akcije u suradnji s onima koji žele boljitak hrvatskom jedrenju ne urode plodom, tražit ćemo Izvanrednu skupštinu da ga smijenimo, kao što je to bio slučaj i s njegovim prethodnikom Marinom Lovrovićem - zaključio je Čane, alfa i omega otočnog jedrenja u Lijepoj našoj.

U Hvaru hladno i skupo?!
- Iz objave HJS-a proizlazi da Novogodišnja regata dolazi u vrijeme preniskih temperatura!? Također, da je putovanje do Hvara skupo, mada se JK "Zvir" potrudio da jedriličari imaju 50 posto popusta kod ‘Jadrolinije'. Postavlja se pitanje: kako Splićanima ili Zadranima ubuduće neće biti skupo putovati do Pule, a skupo je do Hvara? A evo što kažu građani:
- Počeo sam jedriti u "Zviri" 1972. kod barba Zdenke Roića. Iz svega srca podržavm svoj prvi klub u nastojanju da se regata vrati Hvaru - Miroslav Bjelajac , Zagreb.
- Zar i HJS ima svoga Mamića? Dignite glas protiv Hanžekovićeva uništenja 35-godišnjeg truda mnogih generacija Hvarana i zatiranja dalmatinskih sportskih vrijednosti - Boris Kragić , Split.
- Podržavam sve koji se protive promjeni koeficijenta Novogodišnje regate - zbog sportaša, ali i tradicije i radosti koju ona usred zime donosi u Hvar - Sanja Ćurin, Hvar.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr