• hr
  • en
  • de
  • it

U Hrvatskoj 5 posto više turista nego lani

Od siječnja do rujna u Hrvatskoj je ostvareno više od 10,5 milijuna dolazaka turista odnosno gotovo 5 posto više nego u istom razdoblju lani, a noćenja je ostvareno preko 62 milijuna što je povećanje od preko 2 posto.

Ministra turizma Darko Lorencin, prezentirajući ove brojke u Zadru na konferenciji za novinare istaknuo je zadovoljstvo i najavama uspješne postsezone. Dodao je da raste i broj domaćih gostiju, a da turisti sve više Hrvatsku prepoznaju i po njenim proizvodima, a ne samo po suncu i moru. Najbolje rezultate zabilježila je Splitsko dalmatinska i Zadarska županija, ali je istaknuo i da 1 posto rasta u Istarskoj županiji znači veliki napredak s obzirom na ukupni udio od 30 posto.
Turisti sve više prepoznaju i Zagrebu koji je u kolovozu zabilježio rast od 20 posto, a baš kolovoz je ministra Lorencin apostrofirao kao odličan mjesec koji je nadoknadio zaostatke od ranije.
Naglašeno je zadovoljstvo što se ponovno povećava broj talijanskih gostiju nakon višegodišnje recesije u toj zemlji, a uz postojeće odlične rezultate po pitanju odlazaka Austrijanaca, Slovenaca i Nijemci su u kolovozu nadoknadili manjak iz srpnja.
Ministar Lorencin nije se složio s tvrdnjama privatnih iznajmljivača kako je gostiju bilo općenito manje.
- Mora se znati da se povećao broj domaćinstava koja se bave turizmom, pa je primjerice samo u Šibeniku evidentirano 40 posto više iznajmljivača. Sada ćemou našem projektu 365 dana analizirati, a cilj je prepoznati glavni proizvod destinacije i sortirati ga, rekao je ministar Lorencin.

Izvor: www.vecernji.hr