• hr
  • en
  • de
  • it

U Dubrovniku posezona počinje tek u listopadu

Dubrovački hoteli i apartmani prilagodit će cjenik završetku sezone, no još se ne zna hoće li slijediti istarski primjer i u posezonu zakoračiti s cijenama nižim za 10 do 15 posto.

- Logično je da će biti sniženja, to nije ništa čudno, no ne možemo govoriti o točnom postotku. Kod nas posezona zapravo počinje u listopadu, a cijene smještaja u sobama i apartmanima formiraju se na dnevnoj bazi, u ovisnosti o trenutačnoj popunjenosti kapaciteta i duljini boravka turista u gradu. Kao udruga ne možemo nikomu preporučiti koliko će naplaćivati noćenje - kaže nam predstavnik Udruge privatnih iznajmljivača Dubrovnik Božo Burić.
Na dubrovačkom području privatno iznajmljivanje ove godine doživljava procvat. U Gradu trenutačno barem 1900 obitelji živi od iznajmljivanja, a raspolažu s 12 tisuća postelja ili 1500 više nego lani.
S internetskih portala doznaje se kako su cijene noćenja u apartmanu za dvije osobe s pomoćnim ležajem u Dubrovniku između 400 i 500 kuna, a u Župi dubrovačkoj i Konavlima tristotinjak kuna, što je još uvijek na razini kolovoskih cijena.
Najam soba je očekivano povoljniji, a trenutačno ih se, ovisno o četvrti, može naći po cijeni od 150 do 200 kuna. Neki vlasnici istaknuli su posezonske cijene koje će u prosjeku biti niže od 50 do 70 kuna. Hotelijeri su već sada svjesni da rezultatima ne mogu nadmašiti 2012., koja je bila rekordna kako po fizičkim, tako i financijskim pokazateljima.
- Žalosti činjenica da su hotelijeri imali značajan rast u prvih šest mjeseci, a onda pad u glavnoj sezoni, srpnju i zasad neznatno u kolovozu. Jasno je da su hotelijeri zbog problema s vizama, posebno za turiste s ruskog tržišta, ostvarili slabiju popunjenost u srpnju, dok su se već za kolovoz organizirali i popunili kapacitete planirane za Ruse - kaže predsjednik strukovne udruge hotelijera pri Županijskoj HGK Dubrovnik Željko Miletić.
- Cijene u hotelima nisu niže nego lani, rekao bih da su čak i neznatno veće. Cijene smještaja u hotelima sa 4 zvjezdice u kolovozu se kreću između 160 i 220 eura, dok se cijene u hotelima kategorije pet zvjezdica određene na 220 eura, sve do 400 eura po noćenju - kazao je Željko Miletić.

Noćenja u minusu
Od početka kolovoza u dubrovačkim hotelima ostvareno je 2 posto manje noćenja nego prošle godine, dok je u srpnju zabilježen pad od 4 posto. Od početka godine do 19. kolovoza dubrovački hoteli upisali su 1,2 milijuna noćenja ili samo tisuću više nego lani.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr