• hr
  • en
  • de
  • it

U Dubrovnik doplovio prvi brod hostel u Dalmaciji

Dubrovački hosteli ovoga bi ljeta mogli dobiti "morsku" konkurenciju u vidu - botela. Jedan takav u četvrtak ujutro usidrio se kod Dakse pred gruškom lukom, a trebao bi se trajno privezati u Batahovini do ishođenja potrebnih dozvola za otvaranje prvog plovećeg hostela u Dalmaciji, potvrdio nam je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, kapetan Antun Asić.
Na Batahovini su za tu svrhu uređene i pristupne staze botelu, kako bi se gostima omogućio neometan prolaz kroz carinsku zonu.
U preuređenje gruškog "boat hostela" investirao je splitski poduzetnik i ugostitelj Večeslav Mrčelić. Plovilo duljine 120 metara zapravo je putnički feribot "Dalmatia" s 482 kreveta, koji je godinama plovio na liniji Split - Ancona u floti splitske brodarske tvrtke "Blue Line". Na vezu u Batahovini bi, ako osigura sve dozvole za smještaj gostiju, trebao ostati četiri mjeseca, točnije tijekom turističke sezone.
- Namjeravam "Dalmatiju" unajmiti od kompanije "Blue Line", u čijem se vlasništvu nalazi. U početku bi to bio botel sa svim sadržajima koji bi bili na raspolaganju isključivo gostima, ali i za društvene sadržaje - najavio je zimus poduzetnik Mrčelić, koji planira cjenik smještaja odrediti prema visini sličnih usluga u Europi, ali i u suradnji s booking agencijama koje će dovoditi goste, uz mogućnost početnih popusta prvim posjetiteljima.
Feribot "Dalmatia" prije nekoliko mjeseci prošao je remont u "Brodosplitu". Izgrađen je u Poljskoj 1978. godine pod imenom "Pomerania", ima ukupno 150 kabina, od čega 10 luksuznih, te ukupno 482 kreveta. Raspolaže svim potrebnim komforom kakav budući gosti broda hotela mogu poželjeti: od restorana, recepcije, noćnoga kluba, kasina, barova do sunčane palube, a ima čak i malu kapelicu.
Na cijeloj hrvatskoj obali još se samo Rijeka može pohvaliti brodom hotelom. Riječ je o brodu "Marina", izgrađenom davne 1936. godine, koji je većinu radnog vijeka proveo u floti "Lošinjske plovidbe". Od prošle godine "Marina" je privezana u riječkoj luci i već je prava turistička atrakcija.
Noćenje u riječkom botelu kapaciteta 122 kreveta usporedivo je s hostelskim cjenikom, a stoji od 99 kuna za smještaj u šesterokrevetnoj sobi do 150 kuna za smještaj u dvokrevetnoj sobi.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr