• hr
  • en
  • de
  • it

U Dubrovnik će ove godine uploviti 500 kruzera

Prema trenutačnom stanju rezervacija, tijekom 2016. godine u dubrovačkoj luci Gruž očekuje se dolazak 491 putničkog broda na kružnim putovanjima, ukupnog kapaciteta oko 803 tisuće putnika, što je grad veličine Zagreba.

To je u odnosu na 2015. godinu oko tri posto više uplovljavanja, ali i oko jedan posto manji kapacitet putnika, što je posljedica smanjenja veličine brodova koji uplovljavaju u luku Gruž. Navedeni je trend uočljiv posljednjih nekoliko godina, tako da je prosječni brod u luci oko četiri posto manji po putničkom kapacitetu. No, to statističko smanjenje ipak ne znači da će u luku dolaziti mali kruzeri jer najbrojnija skupina brodova koji se očekuju ima prosječni kapacitet 2758 putnika i imat će 145 dolazaka. Nakon njih slijedi skupina brodova prosječnog kapaciteta 2370 putnika, u kojoj se broj od 105 dolazaka udvostručio u odnosu na prošlu godinu, a takvi pomaci u veličini brodova još jednom upućuju na to da su kruzeri ploveći hoteli čiju regiju plovidbe brodari prilagođavaju potrebama, premještajući svoje kapacitete zahtjevima tržišta ili nekim drugim razlozima nastalim u okolini.
Ističe to kapetan Antun Asić, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, i napominje da sezona dolazaka srednjih i velikih kruzera 2016. godine počinje već sredinom ožujka, što je dvadesetak dana ranije nego prethodne godine. Sezona će trajati sve do sredine prosinca, čime se kruzing-sezona produljuje za više od mjesec dana.
U Lučkoj upravi Dubrovnik ističu kako od značajnijih događanja u godini koja je počela treba navesti nastavak suradnje s tvrtkom "Thomson Cruises" na projektu home porta, odnosno luke ukrcaja. Naglašavaju i dolazak triju novogradnji, brodova "Viking sea", "Konigsdam" i "Carnival Vista", koji će više puta ticati Dubrovnik, tako da će biti ukupno deset novih dolazaka.
- Na sezonu kružnih putovanja 2016. gledamo kao nastavak uspješnog poslovanja prijašnjih godina, dnevnih dolazaka u granicama broja posjetitelja koje destinacija može podnijeti i kao nastavak dobre suradnje s ostalim akterima kruzing-turizma kojih je u Gradu sve više, a putnici ne kriju zadovoljstvo lukom i Dubrovnikom kao destinacijom - ističe ravnatelj Antun Asić.

Strah od terorizma
Osvrnuvši se na prigovore o kratkoći boravka putnika u Gradu, kapetan Asić, ravnatelj dubrovačke Lučke uprave, kaže:
- Iskustvo iz sezone 2015. to demantira: putnik s kruzera je prosječno u Gradu boravio 9,5 sati, a imali smo znatan broj ticanja s isplovljenjima u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Treba istaknuti ono što je u interesu ne samo kruzinga nego svih turističkih segmenata, a to je da se politička situacija u Mediteranu stabilizira, jer i najmanja prijetnja terorizmom ili nekom sličnom nepogodom vrlo lako može ugroziti turističke rezultate koji su dominirajući oblik gospodarstva u Dubrovniku.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr