• hr
  • en
  • de
  • it

U Cavtatu se planira graditi marina za najvišu klasu gostiju

Clearpoint, ili Čista luka resort, naziv je budućeg turističkog kompleksa s nautičkom lučicom koji u Cavtatu planira graditi kanadski investitor "360 Vox", korporacija specijalizirana za razvitak destinacijskih resorta, promet nekretninama i strateško planiranje iz Montreala.
Ulaganje je tijekom nedavnog nastupnog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji podržala kanadska veleposlanica Louise LaRoque, a radovi bi trebali početi nakon usklađivanja s općinskom dokumentacijom i otkupa preostalih parcela na trasi budućega gradilišta.
- Kanadski investitori su još 2006. godine počeli otkupljivati zemljište u zoni Prahivac, no zbog globalne krize došlo je do zastoja nakon otkupljenih oko 30 posto čestica.
U međuvremenu smo radili na usklađivanju prostornih planova, preduvjeta za provedbu projekta u zoni markiranoj kao luka nautičkog turizma bez servisa za jahte, s naglaskom na zaštitu obalnog pojasa, ističe direktor i predstavnik kanadskog "360 Voxa" za Hrvatsku Lukša Glavinja, najavljujući kako bi se buduće cavtatsko turističko naselje, s oko tisuću kreveta u kategoriji pet zvjezdica, prostiralo na površini od 10 hektara. Projekt je višestruko koristan za lokalnu zajednicu.
Osim što bi osigurao poslove tijekom dvije do tri godine izgradnje, omogućio bi i angažman za hrvatske proizvođače, te poboljšao ukupnu turističku ponudu krajnjeg juga - smatra Glavinja i dodaje kako je "360 Vox", osim cavtatskoga, nositelj sličnog, ali gabaritima većeg, turističkog projekta u Primoštenu.
Na web-stranicama investitora doznaje se kako je Clearpoint resort, 17 kilometara udaljen od Dubrovnika i tri kilometra od Zračne luke Čilipi, planiran kao rezidencijalno naselje najviše kategorije s pripadajućom marinom. Odabrana lokacija u konačnici će, prema zamisli kanadskih ulagača, uključivati jedan veći luksuzni hotel i jedan manji boutique hotel s 80 soba, te nekoliko vila i apartmana. Kao posebna atrakcija izdvajaju smještaj kompleksa uz obalu, s panoramskim pogledom na cavtatski zaljev i udaljenu povijesnu jezgru Dubrovnika.
Lukša Glavinja vjeruje kako će se u uvjetima poticanja poduzetničke klime i stranih investicija u Hrvatskoj, smanjiti i prepreke izgradnji "Čiste luke".
- Veleposlanica LaRoque obišla je lokacije u Cavtatu i Primoštenu i obećala nam olakšati posao, kako ne bismo bili zarobljenici administracije. Kanađani u turističkim investicijama vide budućnost, pa nema razloga da i mi kao domaćini ne damo doprinos - zaključio je Lukša Glavinja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr