• hr
  • en
  • de
  • it

U Brodosplitu rade dijelove kruzera dugog 320 metara

U "Brodosplitu" je počela izgradnja sekcija pramčanog dijela trupa kruzera dugog 320 metara koji se upravo gradi u brodogradilištu "Fincantieri" na sjeveru Jadrana, u Monfalconeu.
Ukupno 2000 tona čelika škverani će opremiti cjevarskim i bravarskim komponentama, kao i elektrotrasama. Riječ je o vrlo zahtjevnom dijelu brodskog trupa, tzv. bulbu, dijelu pramca u kojem su sadržana i tri bočna propelera (trasteri).
Rezanje čelika počelo je u svibnju ove godine, a isporuka je najavljena za studeni. Četiri izgrađena bloka bit će ukrcana na baržu te otegljena u brodogradilište Monfalcone, gdje će se montirati na prekooceanski kruzer koji se gradi u suhom doku.
Ovaj posao rezultat je dugih pregovora kojima je splitsko brodogradilište prvi put u svojoj povijesti uspostavilo suradnju s jadranskim susjedom koji ima više od 20.000 zaposlenih širom svijeta. Jedna od novitadi je, kako doznajemo, i novi ugovor za izgradnju kobilice za još jedan veliki kruzer koji se gradi u drugom "Fincantierijevu" škveru u Margeri pokraj Venecije.
Deset brodova, šest portalih lučkih dizalica, pramac i kobilica za "Fincantijerijeve" kruzere, podvodne brane za venecijansku lagunu i još niz poslova u pratećoj, tzv. izvanbrodograđevnoj djelatnosti, upisano je trenutačno u škverskoj knjizi narudžbi. Također treba navesti i četiri ugovorene teglenice za prijevoz opreme za naftne platforme u sjevernom Atlantiku. Teglenice za norveškog naručitelja dužine su 91 metar i vrijedne više od 100 milijuna kuna, a još su četiri u opciji. U projektu "Vrata Venecije" škverani su prije tri mjeseca pobijedili na natječaju za isporuku 21 čelične brane. Škverske brane postavit će se u morski prolaz Malamocco, središnjem ulazu u venecijansku lagunu, koja s juga zaokružuje slavni povijesni grad svetog Marka koji muku muči da ostane iznad morske površine. Ugovor bi se trebao svečano potpisati tijekom rujna u Veneciji.
"Brodosplit" pokušava dobiti svaki posao koji je na tržištu u ovoj krizi moguće dobiti, pri tome imajući na umu da se eventualni gubitak po novogradnji može pokriti samo iz vlastitih prihoda, a ne, kao nekada, bezbrižno iz državnog proračuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr