• hr
  • en
  • de
  • it

U Bilicama luka za nautički turizam

Šibenska prigradska općina Bilice na dobrom je putu da se uskoro upiše u svjetske nautičke karte, pogotovo karte jahtaša koji rijekom Krkom i Prokljanom kreću put Skradina i Nacionalnog parka Krka. Ulazak ove male općine u pomorski biznis omogućit će gradnja svojevrsne "miks luke" na obali biličkog mora - Prokljana, u naselju Stubalj, u kojoj će dio biti rezerviran za javni promet, dio za sportsku lučicu, te dio za domicilno stanovništvo koje se danas "na divlje" veže za postojeće improvizirane mulove i muliće.
- Prostornoplanska dokumentacija za ovakav infrastrukturni zahvat je spremna i uskoro ide javni natječaj. Zajedno sa Županijskom lučkom upravom potražit ćemo privatnog partnera, dakle u javno-privatnom partnerstvu Bilice će dobiti toliko željeni iskorak i u ovaj biznis na ulazu u Nacionalni park Krka. Išli smo na ovaj miks iz više razloga.

Valobran i mul za veća plovila
U ovom trenutku najmanje 200-tinjak plovila u vlasništvu lokalnog stanovništva ima improvizirane vezove. Gradnjom lučice osigurat ćemo im za današnje prilike normalan standard. Izgradit ćemo valobran i mul tako da osiguramo ulazak i većih plovila. Računamo i na dio plovila koji idu prema NP-u Krka na čijem je ulazu sve veća gužva. Uz lučicu će se graditi više ugostiteljskih objekata i apartmana što će dovesti više turista. To će omogućiti i zapošljavanje jednog broja građana - kaže načelnik općine Davor Ćaleta Car.
U prvoj fazi procjenjuje se da bi investicija bila vrijedna oko 15 milijuna kuna, što je za ovu malu općinu popriličan zalogaj.
- Najvažnije je da već ima zainteresiranih tvrtki koje su spremne ući u javno-privatno partnerstvo i uložiti novac. To jasno pokazuje da smo "uboli" pravu stvar koja će dugoročno trasirati put razvoja Stublja čiji stanovnici posljednjih godina pokušavaju uzeti dio kolača koji donosi turistički sektor - kaže načelnik Davor Ćaleta Car.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr