• hr
  • en
  • de
  • it

Tvrđavu svetog Nikole staviti pod zaštitu UNESCO-a

Dok Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija i dalje vode bitku oko prava na upravljanje šibenskom tvrđavom sv. Nikole, Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" u suradnji s Ministarstvom kulture itekako marljivo radi na pripremi dokumentacije za obnovu ove višestoljetne tvrđave.
Kako doznajemo od predsjednika društva, Nikole Grubića pred kraj prošlog mjeseca prvi put je napravljen kompletni geodetski snimak obrambene utvrde koja datira još od sredine šesnaestog stoljeća na ulazu u kanal sv. Ante kraj Šibenika. Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture, Društvo je prvi put u povijesti izradilo detaljan geodetski snimak sv. Nikole.
- Riječ je naime o geodetskom snimku tvrđave smještene na otočiću Ljuljevcu, vrijednom trideset tisuća kuna. Financiran je od Ministarstva kulture, a mjerenja je odradila šibenska tvrtka "Geodetska mjerenja". Napravljeni snimak pokriva sve etaže tvrđave, tu je velik broj visinskih podataka, pomoću čega se napravio i vizualno atraktivni trodimenzionalni model za potrebe projektiranja i prezentacije.
Vrlo je bitno napomenuti kako je snimak temelj i osnova pripreme za stvaranje idejnog rješenja tvrđave - pojasnio je Grubić.
Broj izmjerenih podataka omogućit će i druge konstrukcije koje će se pokazati nužnim u postupku izrade idejnog i glavnog projekta, pa Društvo danas raspolaže i potpunim trodimenzionalnim prikazom izrađenim na razini raspoložive tehnologije i projektnih potreba.
- Društvo "Juraj Dalmatinac" je u suradnji s Ministarstvom kulture i Gradom Šibenikom radilo i radi na pripremi dokumentacije za obnovu tvrđava sv. Ivana i sv. Nikole, a konačan cilj nam je obnova tvrđava pomoću EU strukturnih fondova i uvrštenje tvrđave sv. Nikole na listu spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Stvari se polagano kotrljaju prema naprijed, stoga vjerujem da ćemo uspjeti doći do zadanog cilja u ovoj čitavoj priči - kazao nam je Grubić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr