• hr
  • en
  • de
  • it

Turski turizam pretrpio je još jedan veliki udarac

Sreća je u nesreći što već više od pola godine za odlazak i putovanje u Tursku iz Hrvatske nema baš nikakvog interesa, pa sada niti jedna naša agencija nema organizirane veće boravke hrvatskih turista u toj zemlji, kazali su nam profesionalci u našim najvećim putničkim agencijama jutro nakon neuspjelog vojnog udara u toj zemlji koji ju je doveo ponovno na naslovnice svjetskih medija, a turiste ostavio blokirane u hotelskim sobama uz upozorenje da ne izlaze van.

Istovremeno niti jedan od planiranih i očekivanih letova iz Turske prema Hrvatskoj tijekom subote nije realiziran, pa su tako otkazani letovi iz Istanbula prema Zagrebu i Dubrovniku koji su trebali biti tijekom subotnjeg jutra. Isto tako, ni putnici iz tih naših gradova nisu u subotu poletjeli prema Turskoj kako je bilo predviđeno, a u zračnim lukama nemaju još točne naznake kada bi se zračni prijevoz sa Turskom trebao normalizirati. Najviše je zbog toga pogođena turistička Antalija kao najposjećeniji dio Turske sa stotinama tisuća hotelskih kreveta, koja je ovog vikenda ostala odsječena avionskim prijevozom sa svijetom. Iako se u službenim informacijama turskih turističkih agencija i turističkih zajednica tijekom cijele subote navodilo kako su svi aerodromi u Turskoj otvoreni te kako sve funkcionira "po planu", čini se da je turistička stvarnost daleko od toga.
Stotine tisuća gostiju koje su se zatekle u Bodrumu, Kusadasiju, Beleku, Alaniji ili drugim ljetovalištima zbog novonastale situacije željeli su hitno krenuti svojim kućama, ali im to nije bilo moguće. Većina njih, naime, stigla je u tu zemlju čarter-letovima koji su vezani za boravak od tjedan dana pa će vjerojatno morati čekati da im završi taj sedmodnevni boravak kako bi putničke agencije po njih poslale svoje čartere.
U subotnje jutro je poletio zrakoplov "Air Srbije" iz Beograda prema Antaliji jer je tamo morao preuzeti goste i vratiti ih kućama, no novih gostiju koji su tim avionom trebali krenuti prema Turskoj nije bilo jer je većina otkazala odlazak. Inozemnim gostima koji su se zatekli u Turskoj putem diplomatskih predstavništava se preporučuje da ne napuštaju hotele i čekaju svoje organizirane transfere.
- Dio zračnog prometa krenuo je već u zoru, ali sve je još u poremećaju, osobito u Istanbulu i Ankari gdje je bilo problema. Antalija i druga turistička područja su mirna, a, na žalost, već su izgubili toliko mnogo turista da ih je sada jako malo. Do prošlog tjedna je bio Bajram pa su devet dana sva ljetovališta na Egejskom moru bila prepuna domaćih gostiju kojih je najviše. Od stranaca je trenutno najviše Arapa kojima je Turska postala hit-destinacija i oni se ne plaše putovati. Turski domaćini su njima zadovoljni jer troše u prosjeku 1900 eura na odmoru u Turskoj, dok su gosti iz EU-a trošili oko 700 eura na ljetovanju.
- Najteže je u ovoj situaciji hotelijerima koji su izgubili ogroman promet, ali i turističkim agencijama kojima prijeti bankrot. Osobito u Istanbulu koji je izgubio 80 posto svojeg turizma ove godine! Tu je puno zaposlenih koji su sada bez posla i to će biti veliki problem, iako država stalno pomaže turističkom sektoru da ovo preživi. Baš su se nekako lagano Rusi počeli vraćati prošli tjedan u Antaliju, a sada opet ovo - priča nam Dino Pašić, vlasnik turističke agencije koji dugo godina živi i radi u Istanbulu.
Zbog svega toga, za Tursku je 2016. godina defintivno izgubljena za turizam. Ta turistička sila koja je posljednjih 20 godina izgradila svojevrsni poslovni imperij u turizmu sa 42 milijuna posjetitelja godišnje i zaradom od 30 milijardi dolara, čime se popela na šesto mjesto svjetskih turističkih odredišta, u dosadašnjem dijelu sezone ima prepolovljen inozemni turistički promet, a nakon posljednjih sigurnosno-političkih previranja, postala je još manje zanimljiva potencijalnim putnicima, pa je sve izvjesnije kako će izgubiti i više od 15 milijardi dolara zarade od turizma.
Niz zemalja, među kojima Njemačka, Rusija, Italija i Velika Britanija, upozorilo je svoje građane na opasnosti putovanja u Tursku i savjetovalo ih da ne odlaze prije svega na istok te zemlje.
Neka ministarstva vanjskih poslova su upozorila svoje građane da budu osobito oprezni u sredstvima javnog prijevoza u Turskoj, pa bi s najnovijim zbivanjima sve to moglo biti još ozbiljnije. Podsjetimo, Turska je u turizmu već izgubila oko pet milijuna Rusa, a promet od oko 5,5 milijuna gostiju iz Njemačke im je prepolovljen, baš kao i Britanaca.
- Nadali smo se da je nakon osam mjeseci potpune nezainteresiranosti Hrvata za putovanja u Tursku, ipak došlo vrijeme da napravimo neki atraktivan aranžman da potaknemo taj promet. No, ni ponuda od četiri dana hotela i leta avionom u Istanbulu za samo 1200 kuna nisu privukla pažnju naših gostiju i nije bilo niti jedne jedine rezervacije - kazao nam je Ivan Pukšar iz "Kompasa", a ni "Atlas" zbog nedostatka interesa nema u planu aranžmane prema toj zemlji do daljnjega - kazala nam je glasnogovornica Nikolina Frklić.
Prema informacijama Europske zračne kontrole Eurocontrol u petak navečer i subotu je odgođeno 138 letova sa zračne luke "Ataturk" u Istanbulu. Tako je avion "British Airwaysa" za Istanbul sletio u Sofiju, dok je onaj "Lufthansin" vratio u Frankfurt. Prema pisanju svjetskih medija, putnici koji su se zatekli u zračnoj luci u vrijeme vojnog udara, pričaju da su čuli eksplozije i pucnjavu, a nedugo potom prostorima aerodroma protrčavali su uniformirani i naoružani vojnici i policajci, dok su putnici u strahu čekali ishod. Pred zračnom lukom parkirani su vojni kamioni.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr