• hr
  • en
  • de
  • it

Turizam -pokretač razvoja regije

Dubrovnik je domaćin 1.međunarodnog kongresa "Prema "zelenom" razvoju: Poduzetništvo i inovacije u turizmu" kojem su glavni partneri OECD- Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, Investment Compact SEE iz Pariza u suradnji sa Hrvatskom unijom malih poduzetnika (HUMP-CROSBU) i agencijom DURA te Europsko gospodarsko i socijalno vijeće (EESC). Skup se održava pod visokim pokroviteljstvm predsjednik RH Iva Josipovića a podupiru ga i Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo turizma, Grad Dubrovnik, HAMAG i Europska komisija.

Glavni cilj Kongresa je prenijeti pokazana dobra iskustva poticanja razvoja poduzetništva te kreiranje novih tvrtki i radnih mjesta u turizmu. Kongres je provedba strategije "EU 2020" u odnosu na inicijative za napredak:Europa štedljivih izvora, Industrijska politika za period globalizacije" i Agenda za nove vještine i radna mjesta. Na skupu će eksperti 28 zemalja razmatrati pitanja ključnog za razvoj poduzetništva u turizmu, kao jednom od glavnih pokretača gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta. Za OECD je zeleni razvoj jedan od najvažnijih pokretača strukturalnih promjena i poticanja ekonomije zbog kojih je nužno poticati ulaganja i inovacije za održivi razvoj.

-Zaključci skupa bit će preporuke vladama zemalja regije ali ne i obvezujući. Cilj je ukloniti administrativne barijere što konkurentnijem turizmu regije kako bi postao pokretač razvoja regije, a sve to je dio šire strategije za integrirani i održivi rast regije. Posebno ćemo se koncentrirati na suživot razvoja prehrambene proizvodnje i energije s turizmom u kontekstu postojeće prometne povezanosti- rekao je v.d.načelnika programa za jugoistok Europe u Tajništvu odjela za globalne odnose OECD dr Alan Paić dok je ekspertica Vijeća za regionalnu suradnju Dragana Đurica koja je naglasila da će se preporuke odnositi na to kako turizmu osigurati dodanu vrijednost.

U okviru kongresa OECD će se predstaviti i Međunarodni centar za poduzetnike u turizmu (ICST) koji će kreirati i jačati svijest o poduzetnicima kao herojima te stvarati povoljno poslovno okružje i organizirati edukaciju poduzetnika. Neki od sudionika kongresa su eminentni stručnjaciza unaprijeđenje poduzetništva u turizmu kao izvršni predsjednik finske uprave za kreativne industrije Jorma Routti, glavni tajnik Svjetske organizacije za turizam pri UN Georgios Drakopoulos, direktor Nacionalne akademije za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo SAD Charles Wessner te financijski stručnjaci.

Izvor: www.dubrovacki.hr