• hr
  • en
  • de
  • it

Turizam i terorizam ne mogu zajedno

Kad turisti postanu mete, putnici mijenjaju planove! Tako ovih dana tragične terorističke napade u Istanbulu i Jakarti sa žrtvama koje su mahom turisti, komentiraju zabrinuti turistički radnici kod nas, ali i u svijetu, svjesni toga da je posljednjih mjeseci posijan strah u turističkoj branši najveća prijetnja njihovu poslovanju.

Štoviše, umjesto da u ovo doba godine najvećeg bukinga za proljetni i ljetni odmor svjetske agencije pišu o ulaganjima u podizanje kvalitete i usluge u turizam svijeta, ovih dana najviše se izvještava o milijunima eura, dolara i funti koje se ulažu u zaštitarske i sigurnosne mjere u turističkim kompleksima radi osiguranja mirnog odmora gostiju. Eksplozije i napadi na turiste koji su bili u razgledavanju tragično su obilježile početak ove poslovne godine u turizmu i, slažu se svi, nisu mogle doći u gore vrijeme za poslovanje turističkih tvrtki na pragu najjačeg bukinga u siječnju i veljači.
Kako bi potencijalnim gostima koji su u strahu gotovo u potpunosti zaustavili rezerviranje putovanja i odmora na mnogim svjetskim odredištima, domaćini iz turističkih zemalja umiruju ih informacijama o tome koliko puno ulažu u njihovu sigurnost i zaštitu. Tako je prema pisanju britanskog „Daily Telegrapha", samo Egipat proteklih nekoliko mjeseci investirao nevjerojatnih 26 milijuna funti u turističkim resortima.
Sav taj novac nije ulagan u nove hotele, bazene ili luksuzne vile, nego u postavljanje kamera, osiguravanje pasa tragača i detektora metala i eksploziva u poznatim arheološkim nalazištima i turističkim atrakcijama, ali i u turističkim kompleksima. Prema riječima Hisama Zaazou, ministra turizma Egipta, sve je to dio plana oporavka egipatskog turizma od tragičnih događaja koji su im prepolovili turistički promet.
Kada se svemu dodaju i stotine naoružanih vojnika na ulicama i u osiguranju hotela, sve to više nalikuje vojnoj bazi nego oazi odmora i opuštanja, komentiraju takvu situaciju u Tunisu i Egiptu britanski novinari. Na egzotičnom Baliju u Indoneziji, prema pisanju tamošnjih novina, turiste čuva čak devet tisuća naoružanih policajaca, no eksplozija se istovremeno dogodila u srcu Jakarte, pred najposjećenijom robnom kućom i poznatim međunarodnim lancem kafića.
Najveći niz udaraca posljednjih mjeseci doživio je ipak turizam Turske, jedne od vodećih svjetskih turističkih velesila s 30 milijuna turista godišnje, koji je posljednjom eksplozijom u srcu turističkog Istanbula uzdrman iz temelja. Taj peti najposjećeniji grad na svijetu, protekla dva dana nakon tragične eksplozije nudio je turističke izlete, ture, vožnje brodom ili razgledavanja turistima u pola cijene, kako bi zadržali goste, javljaju svjetske agencije.
No, umjesto da se pripremaju za dolazak i ugošćavanje 5,5 milijuna Nijemaca koliko su ih planirali u ovoj godini primiti u Turskoj, iz Turske su se vratila tijela tragično poginulih turista iz Njemačke, koja je i službeno preporučila svojim građanima izbjegavanje mjesta velikih okupljanja i turističkih atrakcija u Turskoj. Iz velikog TUI-ja stižu informacije kako je prodaja odmora za Tursku pala za 95 posto proteklih dana.
Već prije su slična upozorenja, doduše drugačijeg karaktera, uputile ruske vlasti svojim građanima, pa Turci ove godine ni na dosadašnjih 4 milijuna Rusa ne mogu računati. Predsjednik Britanske udruge turističkih agencija ABTA Noel Josephides nakon eksplozije u Istanbulu kazao je kako je sve to „vrlo loše za turizam i previše incidenata jedan za drugim u najgore vrijeme kada Britanci planiraju proljetni odmor na sunčanom Mediteranu".
- Ovog trenutka izgleda kako bi Španjolska i Portugal, potom Grčka, a dijelom i Maroko mogli imati veći broj gostiju koji se okreću od istočnog prema zapadnom Mediteranu. No, gotovo sam siguran da će to dovesti do rasta cijena u Španjolskoj i značajno povećane potražnje za avioletovima i krevetima, što će stvoriti velike gužve. Siječanj i veljača u Britaniji su ključni mjeseci za buking, a u Tursku je odlazilo 2,5 milijuna Britanaca godišnje. Kako sada stvari stoje, istočni Mediteran nije više u fokusu njihova interesa - kazao je Josephides u ime ABTA-e.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr