• hr
  • en
  • de
  • it

Turistički rekordi zahvaljujući vrućinama i praznicima

Uspješno je počela i uspješno završila. Da, turistička sezona u Istri bila je dobra. Kada bi se sa strane stavile tradicionalne boljke istarskog turizma, prema broju turista i noćenja koje su ti turisti ostvarili na istarskom poluotoku od Uskrsa pa sve do kraja rujna - uistinu bi se moglo reći da je sezona završila dobro.
Od početka godine do kraja rujna ostvareno je preko 20 milijuna noćenja, točnije 20,1 milijun, što je za milijun i pol, odnosno osam posto više nego lani. Za tu je lijepu brojku "krivo" 2,8 milijuna dolazaka turista, 200 tisuća više nego lani.

Čemu se može zahvaliti ovakav bum koji će, s obzirom na istarsku turističku ponudu, proizvode i broj smještajnih kapaciteta, vjerojatno biti teško nadmašiti sljedeće godine?
Još prije no što je Uskrs zakucao na vrata, sav je turistički sektor u Hrvatskoj bio optimističan i euforičan. Razloge su pronašli u osluškivanju emitivnih turističkih tržišta tamo negdje krajem 2010. godine i početkom ove, kada je krenuo prvi buking za ljetni odmor u Europi.
Gotovo su sva najznačajnija istarska turistička emitivna tržišta tada rekla "da, idemo na ljetni odmor više nego lani i preklani" i odmah bukirala.
Govorilo se tada da je razlog tome, prije svega, u Njemačkoj, koja je generator pozitivnih ekonomskih promjena u Europi nakon što je na scenu stupila svjetska ekonomska i financijska kriza, što je ta kriza polako za nama te da su se putnici nakon dvije godine štednje i odricanja ponovno u velikom stilu okuražili otići na jug.
Nije ni čudo da je početkom ove godine u Njemačkoj proglašena godina putovanja. Pozitivno se disalo i u Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Sloveniji, Austriji, pa čak i Velikoj Britaniji, koja već godinama zaobilazi Istru. Samo se iz Italije do zadnjeg trenutka nije znalo što će biti jer kod njih se krizi još uvijek ne nazire kraj.

Svakako je od pomoći bilo - iako će turistički djelatnici u Istri reći da nije tako - to što su zbog revolucija i nemira početkom godine Tunis i Egipat postali ne tako omiljene destinacije za ljetovanje. Iako imaju različitu ponudu od Hrvatske, ipak se ne može reći da se dio turista, kada im je otpalo ljetovanje na afričkom kontinentu, nije odlučio za putovanje u bližu im Hrvatsku.
A bliže se u zadnje tri godine pokazalo i jeftinije i praktičnije. Naime, u zadnji se tren može odlučiti za putovanje bez otkazivanja paket-aranžmana i aviokarata. I zbog toga je Istra ponovno značajno profitirala. Tim više jer ima svoju ponudu prilagođenu upravo takvim gostima i to zbog prevladavajućeg smještaja u kućnoj radinosti i kampovima koji, prije svega, svoju ponudu prilagođavaju gostima koji traže ljetovanje.
Ali ni dobar buking, ni Tunis i Egipat, ni svi mogući praznici Istri ne bi bili od pomoći da je nije pratila dobra vremenska karma. Naime, ljetne su vrućine trajale nevjerojatno dugo - gotovo od početka lipnja pa sve do početka listopada. Nitko se ne sjeća tako vrućeg i sušnog kolovoza i rujna.

Izvor: www.glasistre.hr