• hr
  • en
  • de
  • it

Turci kupuju Tankerkomerc za 24 milijuna eura

U utorak je održana redovita glavna skupština "Tankerkomerca" na kojoj je donesena odluka o pojednostavnjenom smanjenju temeljnog kapitala Društva radi pokrića gubitka smanjenjem nominalnog iznosa dionica.
Temeljni kapital smanjuje se za 60.502.140 kuna radi pokrivanja nepokrivenog gubitka u iznosu od 60.502.140 kuna od ukupnog gubitka Društva u iznosu od 113.698.724 kuna.
U izvješću Uprave Društva navodi se kako su - uzimajući u obzir dugoročno nepovoljni financijski položaj društva Tankerkomerc d.d. Zadar, nepovoljnu strukturu kreditne zaduženosti, konstantan pad prihoda Grupe, zatvaranje neprofitnih segmenata poslovanja, visinu tekućeg i akumuliranog gubitka u iznosu od 146.320.034 kuna koji uveliko premašuje kapital Društva - Nadzorni odbor i Uprava Društva pokrenuli postupak pronalaženja strateškog investitora i postupak predstečajne nagodbe.
Povrat postojećih dugova prema državi, dobavljačima, bankama i zaposlenicima koji ukupno na dan pokretanja postupka predstečajne nagodbe iznose više od 339.000.000 kuna nije realan s obzirom na to da Društvo ima kontinuirani pad prihoda, očekivani negativan novčani tok, dospjelost obveza prema financijskim institucijama koje imaju upisana razlučna prava na imovini Društva.
Višestruki pokušaji prodaje neoperativne imovine Društva nisu rezultirali uspjehom s obzirom na nepovoljne tržišne okolnosti u ovom segmentu. Izabrani strateški partner Dogus Hoteli Šibenik d.o.o. članica je Dogus Grupe, koja je potvrdila svoj status strateškog investitora u Hrvatskoj nizom uspješno okončanih transakcija u segmentu turizma i nautičkog turizma te najavama daljnjeg ulaganja u Hrvatskoj.

Nova Uprava
Na osnovi zaprimljenog pisma namjere Dogus Hoteli Šibenik, Uprava Društva je u suradnji s investitorom izradila izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja za postupak nagodbe. Sukladno planu, okosnica financijske konsolidacije društva je dokapitalizacija Društva u ukupnom iznosu od 108.900.000 kuna i osiguranje novih međukompanijskih izvora financiranja do ukupnog iznosa od 75.000.000 kuna.
U skladu s planiranim angažiranjem značajnih financijskih sredstava, strateški investitor očekuje i preuzimanje vlasničke i upravljačke kontrole nad Društvom.
O tome će se, kako smo doznali od članova glavne Skupštine, donijeti odluka nakon saziva Predstečajnog vijeća. Tek tada će Dogus grupa ući u društvo ukupnom financijskom injekcijom od 24,5 milijuna eura, sazvati novu skupštinu, promijeniti Nadzorni odbor i Upravu i zapravo preuzeti "Tankerkomerc". 

Širi se carstvo
Dogus grupa dosad je u Hrvatskoj kupila marine Mandalina, Dalmacija i Borik, suvlasnici su ACI-ija, a planiraju graditi i hotele.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr