• hr
  • en
  • de
  • it

Tuneli ispod mora spojit će Zadar s otocima?

Zadarska županija ozbiljno je zagrizla i namjerava se pripremiti za mogućnost da se zadarski arhipelag poveže s kopnom podmorskim tunelima prema projektu inženjera Boženka Jelića. Ovaj građevinski inženjer iza sebe ima već puno vrijednih radova, od krovne konstrukcije stadiona Poljud do stometarskoga hotela "Forum" u Pragu koji je izgrađen na muljevitom tlu. Projekt podvodnih tunela smatra svojom životnom kreacijom, a predstavio ga je u četvrtak načelnicima općina sa zadarskih otoka i javnosti.
Osim zanimljivog tehničkog rješenja, prema kojemu bi se gotovi betonski elementi dužine 50 metara i teški 3720 tona slagali kao lego kocke na dubinu od oko 20 metara da ne ometaju promet brodova, u cijelom konceptu ima još dosta nejasnoća. Jelić kaže da bi cijena jednog kilometra ovakvog podmorskog mosta mogla iznositi 30-45 milijuna eura, što u usporedbi s 300 milijuna eura predviđenih za pelješki most izgleda prihvatljivo. Prema Jelićevoj viziji, otoci bi se povezali sa Zadrom na dva načina.

Južni pravac išao bi od Gaženice, negdje od ulaza Kalmetine u luku, prema 4,8 kilometara udaljenom Ugljanu između Kali i Kukljice. Potom bi od Lamjane mogao biti proveden drugi tunel do četiri kilometara udaljenog Iža, a od Iža do Dugog otoka u visini Žmana išao bi treći tunel dužine također četiri kilometra. U zapadnom bi se smjeru s Ugljana išlo na Rivanj, pa Sestrunj, Molat i sve do Ista. Tehnički je to, navodi Jelić, izvedivo, sustav funkcionira zahvaljujući sili uzgona koja je znatno veća od težine elemenata.
U tunele bi se mogla ugraditi i sva infrastruktura, od vodovoda do odvodnje, a nema opasnosti ni od nevera jer bi se nalazili na dubini do koje valovi ne dopiru. No, sve ovisi o volji i novcu. Predinvesticijske studije Župan Stipe Zrilić naveo je da se s "Jelić inženjeringom" razgovara već neko vrijeme, te da će Zadarska županija u izmjene prostornog plana, koje su u pripremi, ugraditi i ovu mogućnost povezivanja otoka s kopnom. Na Ugljanu i Pašmanu živi više od 9000 ljudi, dvije sadašnje trajektne veze godišnje na ta dva otoka prevezu 2.350.000 ljudi i 400.000 vozila, a cestovno povezivanje omogućilo bi ne samo opstanak, nego i daljnji turistički i svaki drugi razvoj. Župan Zrilić rekao je da su na tu prezentaciju pozvali i predstavnike nadležnih ministarstava, ali nisu došli.
No, Zadarska županije s ovim ide dalje. Već je naručeno idejno rješenje i predinvesticijske studije. Svi ti početni projekti idu kroz tzv. malu javnu nabavu, odnosno ukupno neće koštati više od 200 tisuća kuna. A s tom se dokumentacijom Zadarska gucci borse imitazioni perfette županija namjerava natjecati za novčana sredstva iz fondova EU-a, iz kojih bi se ovakav financijski zahtjevan projekt jedino i mogao financirati. Zanimljivo je ipak primijetiti da načelnici otočnih općina nisu postavili ni jedno pitanje o stvarnim mogućnostima realizacije ovog projekta. No, za to će biti još dosta prilike u vrijeme razrade prostornih planova.


Gradnja elemenata u Zadru
Gradnja betonskih elemenata, koje bi dizalice poput onih koje se koriste u brodogradilištima mogle polagati u more, mogla bi se organizirati u Zadru. - Imamo šansu da prvi krenemo u nešto što bi mogao biti hrvatski patent, izvozni proizvod za rješavanje veza između kopna i otoka bilo gdje na svijetu, jer ovakav sustav još nigdje nije primijenjen - optimistički je zaključio župan Zrilić.

Što s pašmanskim mostom?
Most kopno - Pašman od Turnja do Banja postoji već više od 10 godina u prostornim planovima, no na njemu ništa bitnoga nije napravljeno. Zapelo je na skupim geoistražnim radovima, kojih u ovom projektu, izgleda, ne mora biti toliko. U izmjenama Županijskog prostornog plana bit će mjesta, kažu, i za ovo novo rješenje, a stvar je u nalaženju novca za realizaciju projekta. Slično kao što u tom planu već godinama postoji petnaestak igrališta za golf, od kojih još ni jedan nije realiziran.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr