• hr
  • en
  • de
  • it

Tunelarina pola karte za trajekt

Političari i stručnjaci Splitsko-dalmatinske županije apsolutno podržavaju projekt tunelskih mostova kojim bi se otoci povezali s kopnom, no da bi se sve uspješno realiziralo, nužna je pomoć države. Zaključak je to jučerašnjeg skupa na kojem su predstavljeni projekti kojim bi se tunelima pod morem spojili svi otoci od sjevera do juga.
- Želimo razvoj otoka, a mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da ovaj projekt zaživi. No, u svakom slučaju trebamo pomoć državnih institucija - kazao je župan Ante Sanader.
- Tunelski mostovi kakve mi projektiramo su najlakši i najjeftiniji način da se otoci povežu. Na ovaj način, primjerice, povezane su Švedska i Danska i to se pokazalo izvrsnim rješenjem - pojasnio je predstavljajući projekte Boženko Jelić iz tvrtke "Jelić inženjering".
- Putovanje bi bilo znatno kraće, a svi otoci bi bili povezani. Split i Brač bi se povezali tunelom od 13 kilometara, u sredini bi bio umjetni otok s vezovima i kruzerima. Takav tunelski most po metru bi stajao oko 250 tisuća kuna - kazao je Jelić.
U najboljem slučaju, godina dana trebala bi za dokumentaciju, za svaki tunel po godinu za izgradnju. Dijelove za tunel izrađivali bi naši škverovi pa bi tu bilo posla i za naše ljude, a koristili bi se i navozi te dokovi naših brodogradilišta.
Teško je u ovoj situaciji govoriti o cijeni "tunelarine", no, prema sadašnjim kalkulacijama, trebala bi biti pola cijene karte za trajekt. Predstavljanje je privuklo velik broj sudionika pa su se pozivu odazvali brojni načelnici otočnih općina.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr