• hr
  • en
  • de
  • it

Trogirski škverani norveškim naručiteljima predali novi tanker

U „Brodotrogiru" je obavljena primopredaja 49,500 tonskog chemical tankera imena Songa Fortune čiji radni naziv je Novogradnja 325, vrijednog 50 milijuna dolara. Izgrađen je za vlastitu pomorsku kompaniju „Trogir Maritime", a predao se u petogodišnji najam norveškoj kompaniji Blystad Group. Primopredajne dokumente potpisao je Član Uprave Mateo Tramontana a ispred Blystad Groupe kapetan Ivan Kolanović.
To je prvi brod izgrađen nakon dvije i pol godine privatizacije toga brodogradilišta koji je ujedno označio povratak brodarske kompanije u Trogiru poslije sto godina.
Svečanosti je nazočio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je na palubi 180 metarskog tankera presjekao vrpcu.
- Kad smo prije dvije i pol godine krenuli u restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta i privatizaciju bojao sam se hoće li to uspjeti. No, sada sa sigurnošću kažem hrvatska brodogradnja ne da je preživjela situaciju kada je s pozicije od 28 milijardi kuna koliko se uložilo u gubitke stvorene u 15 godina 2001.godine pretvara u konkurentnu svjetsku brodogradnju s privatnim vlasnikom gdje država treba ispuniti sve svoje obveze tijekom restrukturiranja - kazao je Vrdoljak.
Dodao je kako ga posebno veseli što svaki put kada dođe u „Brodotrogir" radnici pričaju o struci. Impresioniran sam znanjem koje imate, čuvajte ga a ostalo prepustite partnerima koji će prepoznati i nadam se to znanje skupo platiti. Ovdje je minimalno trebalo biti 600 radnika, a sada ih je 980. Knjige narudžbi su pune. I to je zadovoljstvo čuti. Zadovoljan sam kako ne bi bio! Povijest koja se stvarala u ovom brodogradilištu nije se mogla baciti u more.Uspjeli smo to restrukturirati.Mogu samo vlasniku, menađmentu a posebno radnicima zaželjeti još puno uspjeha poručio je Vrdoljak.
Za razliku od „Brodotrogira" za kojega nije skrivao riječi pohvale s „Brodosplitovim" poslovanjem i nije baš zadovoljan.
Općenito jesam, ali ono zbog čega nisam zadovoljan to je nepopunjena knjiga narudžbi, nemamo velikih brodova rekao je. Pojasnio je kako se mora izmijeniti Ugovor potpisan s vlasnikom prije 2,5 godine te kako se pregovara o Aneksu koji treba udovoljiti održivosti splitskog škvera. Alternativa neuspjeha je njegova likvidacija. Zato trebaju svi pomoći da uspije u restrukturiranju i budu respektabilno brodogradilište ustvrdio je Vrdoljak.
Osim Soga Fortune za koju doznajemo kako će dnevni najam biti ne manji od 9000 dolara ovisno o tržištu (godišnje 3.240.000 dolara) na velikom navozu trogirskog škvera gradi se još jedan isti takav tanker-NOV 326 koja bi trebala biti dovršena iduće godine.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/