• hr
  • en
  • de
  • it

Trogir gradi megajedrenjak od 100 metara

Dva luksuzna putnička jedrenjaka, ploveća butik-hotela s pet zvjezdica, dugačka 100 metara i s jarbolima visokim 49 metara, počinju se graditi Brodotrogiru, koji je kupio poduzetnik Danko Končar.
Mateo Tramontana, generalni menadžer, otkriva kako je isporuka brodova planirana za 2015., odnosno 2016. godinu. O kakvim je to "superjedrenjacima" riječ, objasnili su nam u upravi tvrtke.
- Brodovi imaju tri aluminijska jarbola, prednji, glavni i srednji, i čak sedam jedara, s daljninski upravljanim vitlima.
Projektirani su za smještaj 42 putnika u 17 luksuznih kabina, bezvremenskog i klasično elegantnog interijera.
Brodovi su projektirani za uplovljavanje u luke plitkoga gaza i namijenjeni su plovidbi prije svega Jadranskim morem i Mediteranom, a u zimskom periodu Karibima i južnim Pacifikom. Nude udobnost i visoku kvalitetu odmora uz performanse najvećih sigurnosnih standarda i istinsko iskustvo jedrenja - tvrde u Brodotrogiru.
Imat će wellnes, bazene, jacuzzije, teretane... Cilj im je s ta dva broda ući u takozvani high society segment na tržištu brodova i jahti, odnosno za najbogatije goste, koji ne plaćaju po osobi nego uzimaju cijeli brod u najam.
Vjerojatno će ih iznajmiti nekoj od najvećih čarterskih kompanija u Monacu ili Palma de Mallorci.
Danko Končar je za tjednik Globus najavio još mnoge originalne investicijske planove, poput gradnje tankera i posebne vrste hidroelektrana, no sada su im prioritet ekstraluksuzni i tehnološki visokorazvijeni putnički jedrenjaci kojima Hrvatska jedino može konkurirati brodogradilištima u jugoistočnoj Aziji gdje je prioritet masovna proizvodnja s jeftinom radnom snagom.
- Projekt gradnje putničkih brodova u skladu je s planovima brodogradilišta koje proizvodni program zasniva na proizvodnom miksu, s naglaskom na gradnji sofisticiranih proizvoda, prije svega putničkih brodova i jahti.
Projekt je kompatibilian i s novim gospodarskim djelatnostima koje su planirane programom restrukturiranja, kao što su luka za brodove za krstarenje, marina i prateće usluge u nautičkom turizmu te servisna baza za superjahte - objašnjava Mateo Tramontana.

Izvor: www.jutarnji.hr