• hr
  • en
  • de
  • it

Tribunjci zbog dugova koćaricom švercali drogu

Unatoč registriranom ribarskom obrtu, koji je i dobio ime po obiteljskom nadimku, dvojica Tribunjaca, 49-godišnji otac i 23-godišnji sin, nisu imali vlastitu koćaricu.
Otac je brodove uglavnom unajmljivao od vlasnika sa širega tribunjskog područja i obližnjeg Murtera, a prije rata boravio je i na području Istre te tako zarađivao za život, koji nije bio na visokoj nozi. I sin se snalazio u ribarskoj branši radeći često i za druge koćare. Tako Tribunjci govore o svojim sumještanima koji su nedavno "pali" s još devet osoba u USKOK-ovoj operativnoj akciji "Nikita".
Zatečeni su u ribarici kod rogozničke uvale Peleš pri transportu 770 paketa marihuane, ukupno teških 805 kilograma. Otac i sin osumnjičeni su za počinjenje više kaznenih djela - zločinačkog udruživanja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama - te za kazneno djelo u sastavu zločinačkog udruženja zbog čega im je određen istražni zatvor.
Naši sugovornici, nekolicina Tribunjaca, iznenađeni su viješću da su im sumještani duboko upleteni u kriminalni milje, dapače da ih se sumnjiči kako su od sredine veljače do 3. travnja ove godine pristali biti dijelom novoustrojene zločinačke organizacije za nabavu i krijumčarenje većih količina marihuane morskim putem iz Albanije u Hrvatsku.
- Stariji je radio oko brodova, unajmljivao ih po ciloj Dalmaciji, ribario je po Jadranu od Istre do Dubrovnika, snalazio se... Imao je i dugova, kao i svi u današnje vrime. Znao bi unajmiti koću, pa ne bi mogao platiti najam. Onda bi neko vrime dug otplaćivao ribareći. Za pravo reć, nije ga u zadnje vrime bilo ni vidit u Tribunju. Zna bi ponekad doć, obići kuću, ali je skoro pa stalno bio u Rogoznici jer mu je žena iz tog kraja - kazuju Tribunjci.
Čudom se čude po kojem se to scenariju našao u društvu okorjelih kriminalaca jer je, vele, čovik kojeg se "ne može uvatit ni za glavu, ni za rep". Zato ne sažalijevaju toliko oca, koliko im je žao što je u tu kriminalnu rabotu upleten i sin. Uvjereni su kako je momak samo slušao oca.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr