• hr
  • en
  • de
  • it

Treća uprava u ACI-ju u samo 10 mjeseci

Iza konstatacije o samovoljnom postupanju i gubitku povjerenja gotovo sigurno stoji sporna suradnja s agencijom BBDO, koju je bez natječaja angažirao Dražen Nikolić nakon čega su stvoreni i značajni troškovi za ACI

Najveća nautička grupacija na Jadranu Adriatic Croatia International Club d.d. (ACI) dobila je treću Upravu u razdoblju od svega deset mjeseci, a ovoga puta je riječ o privremenom kadrovskom rješenju, jer je vođenje Uprave preuzela dosadašnja predsjednica Nadzornog odbora Doris Peručić, koja će na dužnosti biti najviše godinu dana, odnosno do 31. listopada 2014.
Kao što je najavio naš list na sjednici NO-a održanoj u četvrtak razriješen je dužnosti u Upravi ACI-ja Dražen Nikolić, koji je u ovoj državnoj tvrtki proveo svega šest mjeseci. On je pak u ožujku stigao za člana Uprave, gdje je predsjednik bio Bruno Bonifačić, koji je također smijenjen nakon svega šest mjeseci rada, jer je i on u ACI stigao krajem prošle godine kao nasljednik Ante Violića, samo da bi ostao bez posla početkom srpnja ove godine. Zbog toga se mora konstatirati kako se ovom posljednjom odlukom samo nastavlja kadrovski fijasko, neozbiljnost i voluntarizam u tvrtki, koja bi trebala biti nositelj investicija na Jadranu, te poželjan partner u dokapitalizaciji, gdje hrvatska Vlada želi uključiti mirovinske fondove, te tako ostvariti snažniji investicijski potencijal ACI-ja.
Sve to se uglavnom ne događa u ACI-ju, gdje su već postala poslovična priopćenja nakon kadrovskih promjena. Sada u priopćenju stoji da je Nadzorni odbor svoju odluku o opozivu Dražena Nikolića obrazložio time što Nikolić, kao član Uprave - direktor »nije postupao sukladno odlukama Nadzornog odbora, jer nije tražio potrebne suglasnosti za troškove koje je prouzročio u poslovanju društva«.
- S obzirom na navedeni način vođenja poslova društva, Nadzorni odbor je izgubio povjerenje u uredno i kvalitetno obavljanje funkcije člana Uprave - direktora te je donesena odluka o opozivu Dražena Nikolića kako bi se spriječilo njegovo daljnje samovoljno postupanje, navode u ACI-ju.
Iza konstatacije o samovoljnom postupanju i gubitku povjerenja gotovo sigurno stoji sporna suradnja s agencijom BBDO, koju je bez natječaja angažirao Dražen Nikolić nakon čega su stvoreni i značajni troškovi za ACI u poslovima brendiranja strategije, identiteta i komunikacija brenda ACI-ja, koje je BBDO obavljao za ACI. Na nelegalnost i štetnost tog posla upozoravao je i Bruno Bonifačić pri kraju svog kratkog mandata u ACI-ju, ali je tada Nadzorni odbor prešao preko tih upozorenja, te je uručio otkaz Bonifačiću navodeći kao obrazloženje da je Bonifačić nanio štetu poslovnom ugledu tvrtke, te je donosio odluke bez konzultacija s članom Uprave Draženom Nikolićem. Sada je i Nikolić iznevjerio povjerenje u kadrovskoj križaljci kojoj se ne nazire logika, početak ni kraj.
Nije jasna čak niti odgovornost za ovu državnu tvrtku, odnosno tko predlaže i smjenjuje direktore, ministar turizma Darko Lorencin ili ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Jednako je teško pretpostaviti koliko će dugo Doris Peručić voditi Upravu ACI-ja, tko će je naslijediti u Nadzornom odboru i postoji li ikakva razumna strategija hrvatske Vlade kad je riječ o budućnosti ACI-ja.

 

 

Kasne investicije
Teško je odgovoriti i koliko je nakon svega ostalo od poslovnog ugleda ACI-ja, ali je svakako potrebno podsjetiti kako nije razriješena niti afera s nezakonitim korištenjem lož-ulja za koju odgovornost snose i kadrovi Ante Violića, koji su bili i ostali na najvažnijim dužnostima u ACI-ju tijekom cijelog mandata Doris Peručić u NO-u. U takvom ozračju teško je očekivati poslovni iskorak ACI-ja, jer kasne planirane investicije u marinama Slano i Ičići, jednako kao što kasni i izrada strategije razvoja bez koje ne može biti ni povlačenja sredstava iz europskih fondova, niti najbolje cijene u dokapitalizaciji tvrtke za koju je također teško predvidjeti kada će se i pod kojim uvjetima dogoditi. Kao i tko će je provesti. Doris Peručić ili neki četvrti direktor, koji se još uvijek traži.

Izvor: www.novilist.hr