• hr
  • en
  • de
  • it

Traži koncesionar marine u Zadru

Sudbina zadarske tvrtke Tankerkomerc još uvijek je neizvjesna, a nade da se obustavi natječaj kojim se traži koncesionar na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke nautičkog turizma Marina Zadar, kako su se to nadali u ovoj tvrtki, nema.
Ipak, oko 170 radnika ne bi trebalo ostati na ulici jer očekuje se da će ih koncesionar, tko god da on bude, trebati i nadalje.
Kako smo u razgovoru s ministrom mora prometa i infrastrukture, Sinišom Hajdašem Dončićem, doznali - do raspisa natječaja za koncesiju, usprkos činjenici da je nedavno Tankerkomercu odobren plan predstečajne nagodbe, došlo je zbog niza zakonskih propisa koje iz Tankerkomerca nisu poštovali.
- Ministarstvo je više puta pozivalo trgovačko društvo Tankerkomerc d.d. da dostavi traženu dokumentaciju, ali oni su se na te pozive oglušili i pokrenuli postupak za upis područja i zgrada u luci kao svog vlasništva. Također, pokazalo se da Tankerkomerc d.d. predmetnu luku nezakonito koristi već dugi niz godina zbog čega Republika Hrvatska, zastupana po nadležnom državnom odvjetništvu, protiv njih vodi veći broj parnica radi iseljenja i naknade štete za stečeno bez osnove, pojasnio je ministar dodajući kako su dvije zgrade ostale izvan područja obuhvata luke u trenutku kada je Povjerenstvo za granice pomorskog dobra utvrđivalo granice lučkog područja Marine Zadar prema važećem prostornom planu. Hajdaš Dončić pojasnio je kako isključenje tih zgrada iz obuhvata luke ne mijenja njihov status pomorskog dobra, što je na koncu i sudskim putem riješeno jer je državno odvjetništvo zatražilo brisanje nezakonitog upisa nakon čega su zgrade vraćene u državno vlasništvo.

Izvor: www.zadarskilist.hr