• hr
  • en
  • de
  • it

Trajektima smo na otoke poslali 1,5 milijuna ljudi

Ako je suditi po friškim brojkama iz brodskog putničkog prometa u srednjodalmatinskom akvatoriju, čini se da ona stara pučka kletva "Dabogda te dopala Šolta" definitivno odlazi u ropotarnicu povijesti.

Kako doznajemo od Milana Blaževskog, ravnatelja splitske Lučke uprave, susjedna Šolta, odnosno luka Rogač, zauzima treće mjesto među najfrekventnijim otočnim lukama. Šolta je po broju putnika ispred mnogih otoka, uključujući i Vis.

‘Dabogda te dopala Šolta'

- Riječ je o dosad slabo prepoznatom trendu koji, čini se, upravo doživljava svoj vrhunac. U prvih šest mjeseci ove godine iz splitske putničke luke prema Šolti otišlo je 106 tisuća putnika i 21 tisuća vozila, što su najveće brojke do sada. Šolta je očito postala hit među gostima. Dobre rezultate i prve veće turističke plodove daju dugogodišnji napori domaćih brodara, ali prvenstveno napori samih Šoltana koji šire svoju turističku ponudu i kapacitete - kaže nam ravnatelj Blaževski, dodajući kako prvo mjesto po putničkom prometu i dalje drži Supetar, a potom Stari Grad.

- Za Supetar je u prvih šest mjeseci ove godine otišlo 609 tisuća putnika i 120 tisuća vozila, što je za putnike porast od 5 posto, a za vozila porast od 4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Porast bilježimo i na linijama za Stari Grad, pa je tako u prvom polugodištu bilo 210 tisuća putnika i 48 tisuća vozila. Na trećem je mjestu, dakle, Šolta. Potom slijedi otok Vis sa 64 tisuće putnika i 14 tisuća vozila. Na petom mjestu su Korčula i Lastovo sa 60 tisuća putnika i 14 tisuća vozila - iznio nam je zanimljive ovogodišnje brojke i trendove čelnik Lučke uprave Split.

Tijekom prvog polugodišta ove godine kroz splitsku gradsku luku prošlo je malo više od 1,5 milijuna putnika, što je rast od 6 posto te gotovo 240 tisuća vozila. Bilo bi to kao da je cijeli jedan europski velegrad ove godine prošao kroz splitsku putničku luku. S druge strane, u Lučkoj upravi bilježe blagi pad broja putnika s kruzera.

- Riječ je o padu od oko 10 posto, što je dio uobičajenog ciklusa unutar višegodišnjeg trenda rasta. Osim toga, smanjeni su kapaciteti zbog građevinskih radova na proširenju vezova 26. i 27. u Gradskoj luci. Dakako, planiranom izgradnjom vanjskih vezova povećat ćemo kapacitete za privez kruzera. Prošle rekordne godine Split je posjetilo 245 tisuća putnika s kruzera, a do kraja ove godine očekujemo ih oko 220 tisuća, što će biti drugi najbolji rezultat - kaže ravnatelj Blaževski.

- Kako gledate na kritike iz dijela turističke branše kako će Split, poput Dubrovnika, zagušiti kruzeri, te da lučke uprave diktiraju turistički tempo tih gradova - pitamo ravnatelja Blaževskog.

Split nije Dubrovnik

- Dubrovnik i Split su po mnogim kriterijima teško usporedive destinacije. Dobar dio gostiju s kruzera koji doplove u Split produže dalje na izlete prema Saloni, Cetini, Krki, Trogiru i drugim okolnim destinacijama. Dok se u Dubrovniku dobar ili veći dio gostiju s kurzera zadrži u starom Gradu. Ključno je da ne može Lučka uprava diktirati turističku ponudu Splita, jer ne dolaze gosti i kruzeri u Split zbog luke i nove lučke infrastrukture, već zbog same destinacije - našega grada i regije koji su sve više prepoznati kao jedna od značajnijih destinacija na Jadranu i Mediteranu. Lučka uprava ima zadaću osigurati vrhunsku lučku uslugu i sigurnost putnicima i brodovima, uz zadovoljenje svih ekoloških standarda - poručuje ravnatelj Blaževski dežurnim kritičarima kruzing turizma.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr