• hr
  • en
  • de
  • it

Trajekt smo čekali 7 sati...

Nevrijeme praćeno olujnom burom koje je zahvatilo splitsko područje u nedjelju navečer poremetilo je i plovidbeni red "Jadrolinijine" flote i zadalo glavobolje putnicima koji su se u posljednjim satima vikenda pokušavali domognuti svojih domova.
Tako je trajekt "Petar Hektorović", umjesto u 20.30, iz Gradske luke prema Starom Gradu na Hvaru isplovio tek u ponedjeljak iza 3 sata, dok se "Biokovo" nije vratilo iz Supetra u 22.45, pa su tako bez prijevoza ostali i putnici koji su računali na trajekt koji iz našega grada isplovljava u ponoć.
Takvim raspletom, posebice na pruzi prema Starom Gradu, građani baš i nisu bili oduševljeni, posebice kada su doznali da je riječ o odluci zapovjednika broda.
Našu redakciju kontaktirala je jedna od putnica s "Petra Hektorovića" koja je u večernjim satima, 30-ak minuta nakon redovnog termina isplovljavanja, kako nam kaže, preko razglasa doznala da će trajekt isploviti tek za - sedam sati.
- Nevera je prošla već oko deset i pol - jedanaest sati, a mi smo čekali do tri ujutro. Zar se nije moglo isploviti ranije, bar oko ponoći? Na trajektu je bilo starijih ljudi, ja sam bila s ocem koji ima 82 godine, bila je i jedna gospođa koja ima 97 godina! Možete misliti kako je njima bilo provesti noć na trajektu. S broda smo zvali u "Jadroliniju", ali nikakvu informaciju ni odgovor nismo mogli dobiti - dodaje naša sugovornica.
Ante Mrvica, koordinator "Jadrolinijina" srednjodalmatinskog plovnog područja, rekao nam je kako "Hektorović" nije isplovio zbog nevremena, te da o tome odluku donosi zapovjednik broda. Pristaništa u Starom Gradu i u Supetru su takva, napominje Mrvica, da trajektima ne nude kvalitetnu zaštitu od bure.
- Je li se moglo isploviti koju uru ranije? Netko će reć da je moglo, netko da nije, ali procjena zapovjednika je bila da se po buri koja je puhala ne bi mogao privezati uz rivu u Starom Gradu bez rizika od oštećenja trajekta. Kapetan je odgovoran za sigurnost putnika, posade i imovine, pa njegovu procjenu valja poštovati - pojašnjava koordinator nacionalne kompanije.
Prema njegovim riječima, isto je bilo i s trajektom "Biokovo" u supetarskoj luci, za kojeg zbog olujnih refula bure koji su puhali preko Bračkog kanala nije bilo šanse da se "odlijepi" od rive.

PUTOVANJE IZ SATA U SAT
20.30 nedjelja - ‘Hektorović' u terminu redovite partence ostaje u Gradskoj luci
3.13 ponedjeljak - trajekt isplovljava prema Starom Gradu, gdje stiže u 4.44
5.39 ponedjeljak - brod iz Staroga Grada kreće prema Splitu, devet minuta nakon orarom predviđenog termina

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr