• hr
  • en
  • de
  • it

Trajekt se vratio na liniju Prizna-Žigljen

Kopno je na sjevernoj strani otoka sada za gotovo sat vremena bliže no što je bilo proteklih mjeseci, kada su zbog rekonstrukcije pristaništa u Prizni trajekti plovili na višestruko duljoj liniji između Stinice i Stare Novalje - povratak staroj praksi ujedno znači i više dnevnih polazaka trajekta koji često život znači.
Pažanima je kopno na sjevernoj strani otoka od jučer za gotovo sat vremena bliže nego li je bilo u proteklih pet mjeseci. Trajekti na liniji između kopna i njihovog otoka vratili su se na uobičajenu rutu između Prizne i Žigljena, nakon okončanja radova na rekonstrukciji pristaništa u Prizni, zbog kojih su još od studenoga prošle godine plovili na višestruko duljoj liniji između Stinice i Stare Novalje. Povratak na staru liniju za otočane i njihove goste znači ne samo kraću plovidbu nego i daleko više dnevnih polazaka trajekta koji često život znači.
Rekonstrukcijom pristaništa dobili su i sigurniji privez koji omogućava nesmetano pristajanje velikih trajekata Jadrolinije, poput »Cresa«, što će osigurati veću protočnost prometa i olakšanu komunikaciju između otoka i kopna, naročito u turističkoj sezoni. Svjestan važnosti projekta novaljski gradonačelnik Ante Dabo jučer je bio među prvim putnicima između Žigljena i Prizne, gdje su ga dočekali ličko-senjski župan Milan Kolić i senjski gradonačelnik Darko Nekić, s kojima je obišao novoizgrađenu rivu.
- Ovo je za nas neprocjenjivo. Strahovali smo od vremenskih neprilika koje su mogle ugroziti tempo izvođenja radova, odnosno rokove za završetak, ali sve je proteklo u najboljem redu, na čemu smo iznimno zahvalni izvođačima radova i investitorima - Ministarstvu pomorstva i Lučkoj upravi Senj. Ova linija za nas život znači, a posebno nam je važno što je plovidba krenula uoči uskrsnih blagdana, kada očekujemo prvi veći val dolazaka turista i vikendaša, kazao je Dabo, dodajući da se, prema najavama agnecija ove godine očekuje jedna od rekordnih turističkih sezona u Gradu Novalji, s desetak posto boljim rezultatima od prošlogodišnje, kada je na novaljskom području zabilježeno milijun i 200 tisuća noćenja.
Ličko-senjski župan vjeruje kako će novoizgrađeno pristanište omogućiti još bolje rezultate u turističkoj perjanici županije, ali i nove mogućnosti ulaganja u samoj luci Prizna.
- Ovim zahvatom povećat će se kapacitet prijevoza putnika i vozila između kontinentalnog dijela županije i otoka Paga, čime će se smanjiti gužve i skratiti vrijeme čekanja na ukrcaj u turističkoj sezoni. Istodobno, to će, vjerujem, značiti i veći broj dolazaka turista na Pag, posebno u Novalju, rekao je Kolić.
Na novoizgrađenom dijelu rive u Prizni potrebno je još postaviti završni sloj asfalta, nakon čega bi na njoj trebali niknuti novi sadržaji namijenjeni putnicima na trajektnoj liniji, ali i članovima posada trajekata koji na njoj plove.
- Ponudili smo taj prostor Jadroliniji, da tu osmisle i realiziraju sadržaje koji će služiti ne samo turistima nego i posadama brodova između plovidbi, a ako oni ne budu iskazali interes, ponudit ćemo prostor privatnim koncesionarima za ugostiteljske i slične sadržaje, kazao je župan.
Zahvat na produljenju pristaništa te ugradnji bokobrana i druge opreme u Prizni ukupno je stajao devet milijuna kuna, od čega je četiri osigurala Lučka uprava Senj, a pet Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Troškovi su trebali biti podjednaki na obje strane, no tijekom izgradnje pojavila se potreba za izvođenjem dodatnih radova na stabilizaciji podmorja, na što je utrošeno milijun kuna iz budžeta Ministarstva.
Novo pristanište ne samo da može prihvatiti veće brodove nego su uplovljavanje i privez sada daleko sigurniji, objasnio je Saša Gržac, zapovjednik Jadrolinijinog trajekta »Sveti Juraj«.
- Ovdje su, zbog česte jake bure, uvjeti znatno drugačiji nego u većini drugih pristaništa na Jadranu. I kod priveza i prilikom noćenja broda na vezu razina sigurnosti sada je znatno povećana. Manevriranje se nije bitno izmijenilo, ali je također osjećaj sigurnosti puno bolji, zbog dulje rive i ugrađenih bokobrana kojih ranije nije bilo. U svakom slučaju, plovidba će sada biti olakšana, posebno u zimskom razdoblju, kaže kapetan Gržac.
Putnici na trajektu te razlike možda neće primijetiti, no svima im je najvažnije da se trajekt vratio na staru liniju, što im znatno skraćuje vrijeme putovanja.
Ne samo to, nego ima i više polazaka. Iz Stinice je trajekt kretao svega pet puta dnevno, kao i u suprotnom smjeru. Inače je trajekt limitirajući faktor i ako propustite polazak, morate čekati idući, a dok je plovio iz Stinice, to je značilo nekoliko sati čekanja ili putovanje okolnim putem, do Paškog mosta. Rodom sam iz Luna i vrlo često putujemo na Pag, tako da nam povratak trajekta na liniju Prizna - Žigljen uvelike olakšava putovanje, rekla je Ljiljana Bertone iz Rijeke, koja je na trajektu bila u društvu supruga Nevia.
U suprotnom smjeru, s otoka prema kopnu, krenuli su Mladen Šupraha i Denis Prtenjača. I njima je drago što se trajekt vratio na uobičajenu rutu, iako Šupraha kaže kako je i putovanje do Stinice imalo svojih draži.
- Podsjetilo nas je to na neka stara vremena kada je trajekt plovio između Jablanca i Stare Novalje. Tada se za putovanje od Rijeke do Paga obično organiziralo čitavo društvo, kako bi na trajektu mogli »baciti« trešetu i briškulu, jer je plovidba trajala više od sat vremena, kaže Šupraha, dodajući kako je ipak lakše putovati kada trajekt plovi svega desetak minuta.
Da sve ipak ne prođe u idili i svečarskim tonovima, prvi dan povratka trajekta na liniju Prizna - Žigljen pokvarilo je Ministarstvo financija. Točnije fiskalna blagajna na paškoj strani koja je tvrdoglavo odbijala poslušnost, zbog čega se u jednom trenutku stvorio red nestrpljivih putnika koji nikako nisu mogli do karata za sebe i svoja vozila. Problem je na kraju ipak riješen pa je plovidba nastavljena prema voznom redu.

Struja na Žigljenu
Novosti je bilo i u pristaništu s paške strane, na Žigljenu, gdje je napokon, nakon dva desetljeća od izgradnje luke, spojena električna mreža. Do sad je luka bila opskrbljivana električnom energijom iz agregata.
- To nas je godišnje stajalo oko 300 tisuća kuna, što goriva, što troškova održavanja, a osim smanjenih troškova time je riješeno i pitanje sigurnosti opskrbe, rekao je Igor Vidas, ravnatelj Lučke uprave Novalja. Inače, u luci Žigljen prije sedam su godina izvedeni radovi na rekonstrukciji pristaništa, čime je omogućeno pristajanje čak i pri udarima bure.

Zadovoljni turisti
Zadovoljni povratkom trajekta bili su i turisti koje smo zatekli na trajektu.
- Nisam, doduše, putovao na duljoj liniji, ali ovo je sigurno praktičnije i bolje, ocijenio je Mihael Gornik iz Slovenije.
Njegova sunarodnjakinja Breda Piškor kaže kako je njoj lijepo ploviti na bilo kojoj ruti.
- I iz Stinice je bilo lijepo putovati na odmor na Pagu. Svaka plovidba pruža krasne vidike tako da uživamo svaki put, kazala je Slovenka.

Izvor: www.novilist.hr