• hr
  • en
  • de
  • it

Traje bitka za brodske linije prema zadarskom Poluotoku

žU zadarskoj je Gospodarskoj komori u ponedjeljak organiziran sastanak predstavnika otočnih općina, Agencije za obalni promet, Jadrolinije, Upravnog vijeća lučke uprave i Grada Zadra oko preseljenja trajektnog prometa u Gaženicu. Vrlo kratka izjava ravnatelja Agencije za obalni promet Ivana Franičevića najbolje pokazuje da su ishodom razgovora nezadovoljni svi:

- Saslušali smo predstavnike lokalne zajednice i otočnih općina, nakon čega me u Zagrebu očekuju razgovori s pomoćnikom ministra kako bismo do kraja ovog mjeseca pronašli zadovoljavajuće rješenje, izjavio je Franičević.

- Organizirati ovakav sastanak bez ministra ili njegovog zamjenika je iluzorno, jer se radi o preozbiljnoj stvari da bi se sve svelo na "mlaćenje prazne slame", misli član UV Lučke uprave, dožupan Božidar Longin smatrajući da ni u kakvom raspletu Zadar ne bi smio ostati bez brodskog putničkog prometa do Poluotoka.

Predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega ponovio je stav Grada Zadra po kojemu do raspisivanja javnog natječaja za izbor koncesionara za brodsku liniju do Poluotoka, nije neprihvatljivo da trajekti i dalje pristaju na Poluotok, ali bez autobusa, šlepera i kamionskog prometa kojega i u tom prijelaznom periodu treba preusmjeriti prema Gaženici.

No, pitanje je koliko će to "prijelazno rješenje" trajati, jer tek treba raspisati natječaj za izbor koncesionara, što znači da će proći najmanje nekoliko mjeseci dok koncesionar ne bude izabran. Predstavnici otočne udruge "Kolibri", ali i neki otočni načelnici, u ponedjeljak su inzistirali na 15 linija prema Poluotoku plus osam prema Gaženici, ali je očito da će konačni broj brodskih linija prema Poluotoku ostati predmet razgovora s Ministarstvom prometa i ministrom Sinišom Hajdašom Dončićem, pri čemu će lokalna politika i dalje podsjećati na nerealiziranu odluku Vlade iz 2011. godine o uvođenju brodske linije do Poluotoka s najmanje 56 pristajanja tjedno koji u špici turističke sezone rastu na čak 70 pristajanja.

Na skupu u Zadru je istaknuto kako Jadrolinija ne bi trebala ići na poskupljenje trajektnih karata, s obzirom na povećanje troškova otočnih putnika koji rastu za autobusni prijevoz od Gaženice do grada.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr