• hr
  • en
  • de
  • it

Tradicija uz ‘zvir’ iz Lepantske bitke

Entuzijasti Udruge "Hvar - metropola mora", u suradnji s Gradom, Turističkom zajednicom, jedriličarskim klubom "Zvir", Nautičkim centrom i drugim partnerima, priredili su petu feštu Forske pulene. Premda je zamišljena kao smotra tradicijskih brodova u spomen na hvarsku galiju "Sveti Jerolim", koja je sudjelovala u slavnoj pomorskoj bitki kod Lepanta (7. listopada 1571.), fešta je ove godine uistinu programski obogaćena i u nju su uključeni oni najmlađi.

- Istina, našim aktivnostima zdušno su se priklonili hvarski vrtićari i osnovci sa svojim "tetama" i učiteljima. Tako smo u Gradskoj loži imali izložbu Dječjeg vrtića "Vanđela Božitković", ali i porinuće brodova brodogradilišta OŠ Hvar u Mandraču, s dodjelom nagrada najuspješnijim mladim brodograditeljima.

No, i starije je nakon predavanja dr. sc. Tvrtka Korbara i dr. sc. Sandra Montanarija ("Drevni kataklizmički val na Jadranu - jedinstvena geološka atrakcija u gradu Hvaru") zainteresiralo vrlo zanimljivo i dobro posjećeno predavanje Sandre Šustić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Splitu na temu "Tajne hvarske zviri", čime je potvrđena njezina izvornost - kazao je Darko Šoša, predsjednik Udruge.

Naime, pulena je naziv za drvenu skulpturu koja je krasila pramce antičkih i srednjovjekovnih trgovačkih i ratnih jedrenjaka. Hvarski zmaj (zvir) je, međutim, jedini materijalni dokaz neke galije kršćanske flote koji je sačuvan do danas, i jedini preživjeli svjedok znamenite pomorske bitke kod Lepanta u kojoj su, pored hvarske, sudjelovale i galije iz Cresa, Krka, Raba, Zadra, Šibenika i Trogira, te Kopra i Kotora. Ove godine Hvarane i njihove goste oduševila je i projekcija dokumentarnog filma "Ribarska prigovaranja" (Fisherman's conversations) Chiare Bove Makiedo.

- Chiara Bove Makiedo mlada je talijanska filmska redateljica hvarskih korijena i ona je film posvetila djedu Serđu Makiedu koji je u svojoj kući u Hvaru ostavio niz tragova njegovih ribarskih uspomena - kazao je, među ostalim, dr. sc. Branko Kirigin, zamjenik predsjednika Udruge.

- Ovim susretima, zajedno s prijateljima, želimo odati počast našim precima koji su, zahvaljujući drvenom brodu, umijeću i iznimnim trudima ostvarili ono čime se danas trebamo ponositi i što nas čini prepoznatljivima. S druge strane, feštama i drugim aktivnostima želimo obogatiti kulturni prostor Hvara te sačuvati, njegovati i promicati našu kulturnu baštinu.

Naravno, ostaje i naša inicijativa da se konačno pokrene izrada replike hvarske galije "Sveti Jerolim", čiju je provu, kako smo rekli, krasila upravo ta jedinstvena pulena, popularno znana kao "zvir" - kazao je Tonči Buzolić Lojko, tajnik Udruge.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr