• hr
  • en
  • de
  • it

Tradicija na djelu: odlično je, sa škoja je

Nije lako doći do oznake Hrvatskog otočnog proizvoda (HOP), rezultata kvalitete, tradicije, autohtonosti, koju je ove godine, na hvarskoj dodjeli plaketa i maketa, primilo 47 proizvoda s naših škoja. Od toga ih je 17 s Visa, Hvara, Brača i Šolte, deset s Korčule, Lastova i Pelješca, te tri s Prvića. Pet dolazi iz Paga i Dugog otoka, a 12 s Raba.
Iza ovogodišnjih nagrađenih proizvođača stoji 79 proizvoda i proizvodnih linija, tako da je sada u aktualnoj nacionalnoj HOP-ov listi 121 s 334 proizvoda i linije.
Blago s našeg škoja, s 19 otoka i polutoka Pelješca na kojoj se nalaze HOP-ovi proizvodi, putnika namjernika može nahraniti, napojiti, te ga i odjenuti za najfiniju feštu. Bit HOP-ove markice je puno dublja od same nagrade.
Ona nije samo dokaz kvalitete već tračak nade u budućnost za mladost, kojoj proizvodnja autohtonih brendova jamči mogućnost zapošljavanja. Samim tim i ostanak. Istaknuli su to hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić i dožupan Visko Haladić na dodjeli plaketa i maketa HOP-a, na kojoj se u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije šestu godinu zaredom održao projekt vizualnog označavanja proizvoda s naših otoka.
Ovogodišnji HOP dobili su šoltanska marmelada od gorke naranče, rapski kapari u jabučnom octu, marinirana grdobina s Dugog otoka, brački suhi kolači, hvarski Ivanov kruh, creski namaz od smreke... 

Maslinovo ulje Agro Hvara d.o.o. iz Brusja: trud obitelji
Ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje za koje je Agro Hvar d.o.o. ove godine dobio oznaku HOP dokaz je kako skladna obitelj čuda radi. Kapo je Stjepan Dulčić iz Brusja kojem ovo nije prvi HOP. Oznake kvalitete samo dolaze, a nekako taman idu naruku i s činjenicom da mu se u obiteljski tim direktno sa zagrebačkog Kvatrića pridružio i zet Božidar.
Zagrebački Brušanin nije mogao naći posla u struci, pa se sa suprugom, Stjepanovom kćeri Sandrom vratio na škoj. I evo ih, svi zajedno su u maslinama, na lavandi, među košnicama... Cijela se obitelj posvetila poljoprivrednom gospodarstvu i rezultati pritom ne nedostaju.
- Zrak, klima, zemja, čistoća, a vidi ovaj pogled, ovi mirisi, naša obiteljska zajednica, sve je to dovelo do kvalitete. Nagrada HOP-a zapravo više njih tijekom nekoliko godina, pokazuje da smo na pravom putu. Nije to više samo za ulje, dobili smo je i za lavandino ulje, cvijet, med, ima toga - kaže Stjepan ugošćavajući nas u velikom prizemnom prostoru u kojem se iza debelih zidova, frižideru u litnjem dobu, kriju trudi njegove obitelji.
Posao se bazira na tradiciji i to se, kaže, itekako poštuje. No to ne znači da se i novitade ne uvlače u njihovu proizvodnju. Evo, stigao je tako i stroj za branje maslina, ali zaludu. Stjepanova žena Katija se pobunila, kaže Stjepan smijući se, i na kraju su opet udružene obiteljske ruke po starinski skinule sve s rodnih grana.
Obitelj ima 250 košnica, 700 maslina, tu je i lavanda, sve se radi po čistoj ekologiji.

Med Borisa Buratovića iz Staroga Grada: šaptač pčelama
Iako su ga nagovarali, Boris Buratović iz Staroga Grada nije se dugo hvatao u koštac s pčelama, interesi su ga odvlačili na druge strane. No stari pčelari osjete kada je netko njihov, pa mu nisu dali mira.
Tako je Boris započeo i evo ga danas s HOP-om za med od ružmarina, lavande, vrijesa... S njegovom proizvodnjom je nastalo i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Boris Buratović čije smo delicije kušali. Nije čudno da im je stigla oznaka HOP.
Boris je, blago rečeno, "šaptač pčelama". Znaju to dobro njegovi prijatelji koji su s njim išli na "branje meda", pa se začudili kako ih na stotine lete oko njega. I niti jedna da ga ubode. Boris proizvodi med, a koliko je on dobar svjedoči i činjenica da je u Južnoj Americi ovjenčan četvrtim mjestom. Na svijetu! 

Vez od niti agave Hvarskih Benediktinki: čipka za gledanje
Svi znaju za čipku od niti agave hvarskih časnih sestara benediktinki, nadaleko je ona poznata kao majstorski rad satkan od nevjerojatno precizna posla temeljenog na iznimnu strpljenju. Hvarska čipka od niti agave toliko je nježna da se ne smije ni prati, peglati, bojati, niti dirati. Smije se samo gledati i to zaštićena ispod stakla.
- Naš dnevni raspored sastavljen je od molitava i rada, ali tu je i vrijeme za izradu čipki. Imamo dnevni termin u kojem se nas deset redovnica nađe i dok razgovaramo, radimo čipku. Svaka nova redovnica nauči se tom poslu, nekima ide lakše, nekima teže, zahtjevno je raditi s tim finim nitima. Lako pucaju, često se od njih naprave čvorići koji se ne mogu razmrsiti, već se režu i onda se sve opet sastavlja - kaže jedna od sestara.  

Vino Pošip de luxe PZ Svirče: dobro od zemlje
- Kvalitetu vinu ne daje sorta nego zemlja. A Hvar kvalitetne zemlje ima - priča Andrija Carić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Svirče, ne krijući ponos prema svom kraju.
PZ Svirče se ima čime hvaliti, kvalitetno vino Pošip de luxe ove im je godine donijelo novi HOP. I on se odmah pridružio kolopletu onih koje je zadruga dobila i tijekom dosadašnjih godina. Odakle takav entuzijazam, odakle temelj za takva priznanja kvalitete, pitamo prvog čovjeka zadruge.
- Sva crna vina od plavca su nam dobila HOP i to nam je veliko priznanje. Imamo ih i za bijela vina, ali i desertna. Sve je to rezultat rada naših zadrugara i kooperanata, naše vojske ljudi s kojima smo uronjeni u ovaj posao. No opet kažem, dobro vino dolazi od dobre zemlje - kaže Carić.
A nje makar na Otoku Sunca ima. Vinogradi Zadruge Svirče nalate se na području srednjeg dijela otoka, a posebni su cijenjeni oni na južnoj strani otoka, kod Ivan Dolca i Svete Nedjelje. Prednost Svirčana je i ekološka proizvodnja, i ona daje svoj obol vrijednim nagradama. Najbolje se ta kvaliteta vidi i po osvojenim nagrada diljem Europe.
- Bazirani smo na udruženoj proizvodnji vezanoj na ugovorima. Zadruga, naravno, sa svoje strane daje pomoć našim ljudima u vidu sadnog materijala, savjeta... Oni proizvode, a mi primamo grožđe, njegujemo suradnju i brodimo prema vinima s vrhunskom kvalitetom. HOP nam to pokazuje - kaže Carić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr