• hr
  • en
  • de
  • it

Tomislav Bašić Race Team prestaje s natjecanjima

Kako novi koncept programa zahtijeva nabavku M32 katamarana, treninge i sudjelovanje na pripremnim regatama u Skandinaviji, takav projekt višestruko premašuje dosadašnji budžet (20-30 puta) i mogućnosti našeg tima - istaknuo je Bašić na svojoj facebook stranici

Nekada se ne može protiv vjetra. Pa čak i kada se radi o ljudima koji mogu protiv vjetrova. Naime, poznati zadarski jedriličar i legenda hrvatskog match racea Tomislav Bašić i njegov tim prekidaju program natjecanja u Match Race disciplini. Razlog? Itekako konkretan.
- Preuzimanjem World Match Race Toura (WMRT) od strane švedske firme Aston Harald AB, sljedeća godina kreće sa novim formatom WMRT sa osnovnom izmjenom da se natjecanja održavaju isključivo na katamaranima klase M32, te su takve izmjene za naš tim bile odlučujuće za donošenje ovako radikalne odluke.
Iako smo sredinom srpnja ove godine ostvarili naš najbolji plasman na ISAF listi (9. mjesto ISAF World Match Race ljestvice među više od 1500 timova iz cijeloga svijeta) i postavili najznačajnije temelje na kojima smo trebali nastaviti uspon na ljestvici te borbu za titulu Svjetskog prvaka u Match Race disciplini, nova pravila igre su toliko povećala financijske zahtjeve za kvalitetno sudjelovanje u World Match Race Tour-u da smo u jednom otvorenom timskom razgovoru sa žaljenjem morali prihvatiti novonastalu situaciju i na temelju toga odlučili o prekidu dosadašnjeg Match Race programa TB Race Teama - na svojoj facebook stranici objavio je Bašić, koji je dobio mnogo podrške, kako iz Hrvatske, tako i od kolega iz cijelog svijeta.
Naime, kako kaže Bašić, u dosadašnjem formatu match race natjecanja posade su dolazile na različite tipove brodova od 8-12 metara dužine sa 4 ili 5 članova posade gdje je do izražaja dolazila brzina prilagodbe posade tipu broda te uvjetima na moru, za koncept treninga bilo je poželjno trenirati na različitim tipovima brodova. U principu, svaki brod je dobar za treninge jer posada radi na poboljšanju komunikacije, pronalaženju boljih načina izvođenja manevara te inzistiranju na prilagodbi dinamike posla uvjetima na moru i taktičkim pozicijama. Odlukom da se WMRT jedri na katamaranima klase M32, odabran je specifičan tip broda na kojem se natjecanje održava, što automatski zahtijeva i nabavku istog za kvalitetnu pripremu nastupa na sljedećoj WMRT regati.
Posade koje imaju ambiciju osvajanja titule Svjetskog Prvaka u match race-u već su nabavile katamaran navedene klase i kao dio priprema sudjeluju na M32 Scandinavian Touru od početka ove godine.
- Kako novi koncept programa zahtijeva nabavku M32 katamarana, treninge i sudjelovanje na pripremnim regatama u Skandinaviji, takav projekt višestruko premašuje dosadašnji budžet (20-30 puta) i mogućnosti našeg tima - istaknuo je Bašić, napomenuvši kako je posljednju MR regatu 3-godišnjeg programa odjedrio u Hrvatskoj i to baš ovog vikenda u Wave jedriličarskom centru iz Šibenika.

izvor: www.zadarskilist.hr