• hr
  • en
  • de
  • it

Toffetti: Golub je bio propisno osvijetljen i stoga vidljiv

Nakon što je u noći s ponedjeljka na utorak oko 1.40 sati na pet nautičkih milja jugozapadno od Pule potonuo ribarski brod Golub, a osmorica se ribara u šest metara dugom kaiću uspjela domoći kopna, u srijedu je u Puli i Rijeci nastavljena istraga havarije za koju je, prema svemu sudeći, odgovoran 90-metarski teretni brod Joerg N koji plovi pod malteškom zastavom.
- Istraga još nije u potpunosti gotova, ali već je sada izvjesno da je drugi časnik palube na brodu Joerg N, koji je bio na straži na zapovjednom mostu, kolegama u Rijeci dao pisanu izjavu da je ipak došlo do nekakvog udara, čime je postao osumnjičenik za izazivanje pomorske nesreće, izjavio je pulski lučki Kapetan Lucio Toffetti.

S drugim časnikom u četvrtak će se ponovno obaviti razgovor, a u srijedu su u Puli su ispitani vlasnik i zapovjednik potonule ribarice Golub, 67-godišnji Rade Palaškov iz Labina, te sedmorica članova posade.
- Utvrđeno je da je brod Golub bio propisno osvijetljen i stoga vidljiv. Da bi se utvrdile materijalne činjenice koje će se, ukoliko dođe do pokretanja kaznenog postupka, proslijediti Državnom odvjetništvu, vještačit će se VDR uređaj s Joerga N, koji bilježi sve radnje broda. Lučka kapetanija Pula, koja sada provodi cjelokupnu istragu jer je mjesno nadležna, od Državnog odvjetništva je zatražila da naloži policiji da obavi očevid na brodu koji je potonuo na 40 metara dubine kako bi se izuzeli dokazi koji će se koristiti u postupku, kazao je Tofetti pojašnjavajući, na upit novinara, i što je bila dužnost drugog časnika 90-metarskog teretnjaka.

- On je bio na straži i njegov je zadatak bio da brine o sigurnoj plovidbi, a to očito ovdje nije bio slučaj, kazao je Toffetti. Dodao je i da je obilaskom mjesta potonuća ribarice s 400 litara dizel goriva na pet nautičkih milja jugozapadno od Pule jučer utvrđeno da nema onečišćenja mora. No, mreža se i dalje nalazi na površini te predstavlja opasnost za sigurnu plovidbu pa se i dalje emitira radiooglas.

Prema riječima pulskog lučkog kapetana, trenutno postoje dva istražna povjerenstva - jedno koje se bavi analizom činjenica i utvrđivanjem hoće li biti prekršajnog ili kaznenog postupka, dok se drugo bavi sigurnosnim pitanjima, odnosno što poduzeti da se ovakve nezgode ne dešavaju.

Inspektori lučke kapetanije Rijeka u srijedu su obavili inspekcijski pregled opreme i uređaja broda Joerg N, a u utorak su ispitali zapovjednika i drugog časnika palube.
- U ovom slučaju nije isključena kaznena prijava protiv odgovornih osoba s broda Joerg N jer je riječ o velikoj materijalnoj šteti. U pitanju je egzistencija cijele obitelji, ali i ribara koji su radili na potonuloj plivarici, rekao je Toffetti te dodao da su prekršajne sankcije za počinitelje u ovakvim slučajevima novčane kazne u rasponu od 3.000 do 30.000 kuna.

Lucio Toffeti kazao je okupljenim novinarima i da će se u četvrtak sastati s općinskim državnim odvjetnikom u Puli Aleksandrom Puhom, nakon čega će otputovati u Rijeku na ponovno saslušanje drugog časnika s broda Joerg.

Izvor: www.glasistre.hr