• hr
  • en
  • de
  • it

Teško do marine u Podsolarskom

Ministre Čačiću, pokažite svoju vjerodostojnost i kao prvi dopredsjednik Vlade uložite svoj autoritet te zadužite resorna ministarstva da omoguće gradnju marine u Podsolarskom.
Podsjećam vas da ste prije 22 godine kao poduzetnik na zajedničkom ručku u Solarisu s tadašnjim direktorom ove hotelske kuće Josipom Huljevom ocijenili da je riječ o gospodarski izvrsnom projektu. Iako smo u međuvremenu uspjeli pribaviti sve potrebne dozvole, lokalne su vlasti sve to, bez ikakvog obrazloženja, blokirale i dandanas čine sve da onemoguće njezinu gradnju. Ministre Čačiću, pokažite da ste mislili ozbiljno kad ste kao prvi potpredsjednik Vlade kazali da ćete poticati investicije. A ova, vrijedna desetak milijuna eura, može početi odmah - kaže Mirko Cvitan, vlasnik šibenske tvrtke "Burza" d.o.o.

Na ovakvo javno p(r)ozivanje drugog čovjeka u izvršnoj vlasti Cvitan se odlučio nakon što je potrošio više od pola svojeg radnog vijeka uvjeravajući vlasti u korisnost gradnje luke nautičkog turizma na toj lokaciji.
- Ideju o marini na lokaciji u Podsolarskom nisam "isisao iz prsta". Kao direktor tvrtke "Dane Rončević", koja se prije rata našla u teškoćama, tražio sam alternativna rješenja za izlazak iz krize. Odluka je pala: izgraditi marinu na postojećoj izvanrednoj lokaciji tvrtke, s čime se suglasila i tadašnja vlast. U investiciju se uključio i TLM koji je htio sanirati ispusni kanal. Pripremili smo PUP tog područja, izradili sve potrebne elaborate, ekološke studije, čak i od države nepovratno dobili pet milijuna maraka za realizaciju ovog projekta vrijednog devet milijuna maraka. Krenuli smo u gradnju i kamionima smo iz primoštenskoga kamenoloma "Konjuška" dopremili više tisuća kubika biranoga kamena za lukobran. Na žalost, uslijedile su opstrukcije od poduzeća za ceste koje je priječilo promet tih teških kamiona cestama, da bi na kraju Josip Juras zabranio gradnju. Potrošili smo dva milijuna maraka i stali, a sporni je kamen iskorišten u gradnju marine u Tribunju iza koje je stajao Onesin Cvitan. Tada više nije bilo zapreka za prometovanje teških MAC-ova Jadranskom magistralom - ukratko nam naš sugovornik Mirko Cvitan prepričava povijest gradnje, odnosno propasti gradnje marine u Podsolarskom.

On ističe da ne želi više nikoga prozivati zbog toga što marina nije izgrađena, nego želi učiniti sve da se to ostvari.
- Na žalost, događaju se nevjerojatne stvari. Iako sam svojim novcem financirao utvrđivanje javnog pomorskog dobra, pripremio sve papire potrebne za dobivanje koncesije, stvari se svih ovih godina ne pomiču s mjesta. Naprotiv! Zapinju radi istih lokalnih činovnika Najnovija vijest glasi: marinu u Podsolarskom izrađivači GUP-a Šibenika uvrstit će u taj dokument, ali ne i u Županijski prostorni plan. Kako to objasniti? Zanimljiva su i obrazloženja odbijenice iz Županije. Sanja Slavica-Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša Županije, to ovako obrazlaže: "Smještaj luke nautičkog turizma na lokaciji Podsolarsko izrazito je nepovoljan u odnosu na planiranu zonu gradskoga kupališta. Smatramo da je nužno tu osigurati gradsku plažu za građane Šibenika koji ne posjeduju vikendice. Sagledavajući obalno područje oko grada Šibenika, potpuno je jasno da nema drugih slobodnih površina na kojem bi se moglo urediti gradsko kupalište jer je obalna crta od Tribunja do Žaborića potpuno zauzeta."

Karamarko je želio pomoći
Kao pročelnik Kabineta vlade Josipa Manolića, Tomislav Karamarko u više je navrata pokušavao pomoći da se izgradi marina. I Ivo Sanader je iskazao spremnost da pomogne, ali je zahtijevao da se ispoštuje procedura, što su drugi opstruirali. Ja sam zbog toga, recimo, USKOK-u zbog korupcije prijavio Ninu Perko. Ona nije bilo tko, nego svojedobno glavni strateg za izradu strategije nautičkog turizma - kazuje Mirko Cvitan. Inače, gradnju marine u Podsolarskom podržava i Goran Beus Richembergh (HNS).

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr