• hr
  • en
  • de
  • it

Teška artiljerija na maloj rivici

Šetnica Kanalom sv. Ante uređuje se punom parom, na njezinu putu našli su se mnogi zanimljivi prostori i detalji, a jedan od njih svakako je rivica ispod pustinjačke crkvice svetog Ante.
Na rivici je, naime, kao bitva služio vrh topovske cijevi, odnosno topa dugog oko tri-četiri metra. Koliko je točno dug i koliko težak, znat će se kad bude potpuno izvađen iz rive u koju ga je zabetonirala vojska, najvjerojatnije austrougarska. Zanimljivo je da se drugi takav top nalazi točno na suprotnoj, dakle desnoj strani Kanala sv. Ante. A dva slična, možda tek nešto manja, davnih su dana dospjela u nekadašnji Remont, današnje NCP brodogradilište.
O kakvom je topu, odnosno o kakvim je topovima riječ, pitali smo konzervatora Miroslava Škugora koji je nadzirao postupak oslobađanja topa iz cementnog bloka rivice.

Užlijebljeni topovi
- Pretpostavljamo da je ovdje riječ o topu s Tvrđave svetog Nikole. Ti su topovi s tvrđave uklonjeni kad su došli novi, užlijebljeni. Ovi su, inače, ispaljivali metalne ili kamene kugle. Poznato je da je na tvrđavi postojalo postrojenje za žarenje kugli. Grijane su do usijanja kako bi zapalile svoj cilj - brod koji gađaju.
Oni na plaštu tvrđave gađali su jarbole i jedra, a oni postavljeni u samom prizemlju gađali su trup broda, dakle nije bilo nikakva izgleda da bilo kakav neprijateljski brod prođe pokraj tvrđave u Kanal ili dođe do grada. Zato, zapravo, s tvrđave nikad i nije ispaljivana topovska paljba - govori Škugor.
Kad su u teškoj artiljeriji "izumljeni" užlijebljeni topovi, oni koji ispaljuju projektile određenog kalibra, stari su topovi "na kugle" uklonjeni, a ova dva su, eto, završila kao bitve. Dva povijesna šibenska topa danas se nalaze kod Muzeja grada Šibenika, odnosno kod tamošnjih gradskih vrata.
Možda ovo, kaže konzervator Škugor, i nisu jedine bitve od topova. Kanal je dugo držala vojska, najprije austrougarska, onda JNA. Topovi koji su završili kao bitve slični su onima koji su se koristili na brodovima. Kad budu izvađeni - a ovaj ispod pećine sv. Ante težak je, po procjeni, oko tri tone - bit će pohranjeni u deponiju Muzeja grada Šibenika.
Muzejski restaurator Dalibor Martinović procijenit će njegovo stanje kako bi se napravio troškovnik za restauraciju, a onda će valjati naći novac za njegovo uređenje.

Na kortinu prema gradu
Bilo bi idealno, smatra konzervator Škugor, kad bi sva četiri za sada poznata topa - ova dva u kanalu i ona dva iz Remonta - ponovno bila postavljena tamo odakle su po svoj prilici i došla - na Tvrđavu sv. Nikole.
- Najbolje bi bilo postaviti ih na kortinu okrenutu gradu, originalnu venecijansku. Ona okrenuta Zlarinu doživjela je, upravo zbog uvođenja užlijebljenih topova, preinake u austrougarsko doba.
Šetnica Kanalom sv. Ante dobila je, svakako, još jednu priču, a priča će biti potpuna, i savršeno uklopljena u smisao šetnice, ako topovi zaista dospiju na njezinu završnu i povijesno najatraktiviju točku - Tvrđavu sv. Nikole.


Izvor: www.slobodnadalmacija.hr