• hr
  • en
  • de
  • it

Terminal manji za 1600 kvadrata

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta izjavio je da je u stalnom kontaktu s ministrom prometa Sinišom Hajdašom Dončićem i da je vrlo zadovoljan kako se razvija priča sa završetkom izgradnje luke Gaženica. Kalmeta je prihvatio inicijativu gradskog vijećnika HSU-a Željka Vukovića koji je zatražio tematsku sjednicu Gradskog vijeća posvećenu Gaženici.
- U kontaktu sam s ministrom Hajdašom Dončićem i njegovim Ministarstvom i mogu reći da ima puno razumijevanja za dovršetak luke. Za dvadesetak dana će tamo biti izgrađena kompletna infrastruktura pa Gaženica sa svim tim dokovima, prometnicama i rotorima već sada izgleda kao jedan novi grad - rekao je Kalmeta.

Zadržavanje vanjskih gabarita
Prema njegovim informacijama, Ministarstvo prometa planira na jesen luku pustiti u promet s privremenim rješenjem kontejnerskog terminala.
- Razveselio me stav Ministarstva da zgradu terminala treba napraviti. Francuski arhitekti i revizori revidirali su zgradu i sugerirali da se njezina površina s 15 svede na 13.400 četvornih metara što su zaista minimalni zahvati. Pogotovo zato što se nije diralo vanjske gabarite terminala, nego je ta ušteda kvadrata obavljena u unutrašnjosti zgrade - kaže Kalmeta, zadovoljan time što i "revidenti tvrde da je projekt u redu".
Zadržavanje vanjskih gabarita zgrade je važno zbog toga što u tom slučaju za terminal neće trebati ishodovati novu građevinsku dozvolu, a uz napomenu da se već sada nešto radi i oko kontejnerskog terminala zadarski je gradonačelnik progovorio i o prijedlogu ministra Hajdaša Dončića da Grad Zadar i Zadarska županija preuzmu dio financijskog tereta u otplati kredita njemačkoj banci za izgradnju zgrade terminala.
- Naravno da bih najviše volio kada bi Ministarstvo samo financiralo izgradnju, ali pozdravljam ovaj konstruktivan stav koji pokazuje da nam je svima u interesu završiti Gaženicu - zaključuje Kalmeta, najavljujući tematsku sjednicu Gradskog vijeća o luci kada budu poznati detalji prijedloga o "raspodjeli" financiranja između Ministarstva, Grada i Zadarske županije.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr