• hr
  • en
  • de
  • it

Tehnomontov brod plovi za London

Danas će iz Tehnomontovog brodogradilišta Pula put Londona zaploviti katamaran "Millenium Diamond" koji su pulski brodograditelji izgradili za engleskog naručitelja City Cruises iz Londona. Ovaj biser istarske brodogradnje zaplovit će u trupu većeg broda da se ne bi oštetio do samog dolaska u London. Ondje će tijekom skorih Olimpijskih igara prevoziti turiste na Temzi.
- Odradili smo sve probne vožnje i nije bilo nikakvih primjedbi. Sve radi besprijekorno, u što su se uvjerili i predstavnici brodovlasnika i investitora, rekao je direktor brodogradilišta Miljenko Brnić.
Millenium Diamond dugačak je 37 metara, širok 17,5 i može prevoziti 600 putnika odjednom. Pokreću ga dva motora tipa Cummins od po 500 konjskih snaga te može razviti krstareću brzinu od 12 čvorova. Izgradnja trupa broda započela je u lipnju prošle godine, a koncem 2011. završeno je nadgrađe.
Ime je dobio jer izgledom podsjeća na dijamant, ali i zbog jubilarne, tisućljetne obljetnice postojanja kraljevske dinastije u Velikoj Britaniji. Englezi su za taj brod platili 3,5 milijuna funti i vrlo su zadovoljni postignutim rezultatom. Brnić kaže kako se nadaju da će do konca godine imati još jedan takav brod u svojoj knjizi narudžbi.
Posebnosti ovoga broda su suvremeni dizajn eksterijera i interijera te vrlo mala potrošnja goriva na brzinama krstarenja, koja je postignuta posebno oblikovanim asimetričnim trupovima katamarana.
Uz to brod odlikuju i brojna inovativna rješenja kao što su integrirani sustav nadzora i upravljanja brodskim sustavima, sustav automatskog upravljanja sadržajem balastnih tankova koji omogućuje automatsko podešavanje gaza broda u uvjetima promjene dubine riječnog toka, te ekološki izvori energije odnosno solarni paneli i biodizelsko gorivo.
Kvaliteta projekta po tehničkim i dizajnerskim kriterijima, prihvatljiva cijena i dobra organizacija gradnje u zatvorenoj, natkrivenoj hali brodogradilišta, glavni su razlozi koji su prevagnuli u dobivanju ovog prestižnog posla, zaključio je Brnić

Izvor: www.glasistre.hr