• hr
  • en
  • de
  • it

Talijanske jahte napunile marine u Istri

Nakon što je krajem prošle godine najavila drastično poskupljenje vezova za jahte i jedrilice, talijanska vlada premijera Marija Montija nedavno se odlučila na smanjenje poreznog pritiska uslijed prosvjeda vlasnika plovila i vlasnika marina.
Nove su odredbe potjerale ne samo domaće, nego i strane bogataše, jer je očito da je i za Abramoviča Italija postala preskupa.
Talijanska se vlada zato odlučila na neke ustupke vlasnicima brodica: primjerice, cijena boravišne pristojbe za jedrilice se prepolovila, dok cijena za motorne brodove nije promijenjena. Uz to, talijanski je zakonodavac uvažio zahtjev jahtaša te je u izračunavanje ukupne cijene boravišne pristojbe uveo kriteriji starosti broda, jedrilice ili jahte po načelu - što stariji brod, to niža pristojba. Uveden je 15-postotni popust za plovila starija od pet godina, 30 posto popusta za starija od 10 godina te 45 posto popusta za plovila starija od 15 godina.

Novi zakon stupit će na snagu 1. svibnja. No, već su polučeni negativni efekti za talijanske marine: na stotine jedrilica i jahti već su napustile talijanske vode. Primjerice, marinu Porto San Rocco nedaleko od slovensko-talijanske granice dosad je napustilo stotinjak plovila i sada su na vezu u Sloveniji i Hrvatskoj.
- Najveća hrvatska nautička grupacija, opatijski ACI, u dva mjeseca dobio je već više od 400 upita za vezovima. Velik interes za godišnjim vezom iskazan je za skoro sve ACI-jeve marine, a posebno za one u Umagu, Rovinju, Puli, Cresu, Opatiji i Splitu. Do sada je u razne ACI-jeve marine i u našu upravu pristiglo oko 400 upita za godišnji vez, a realizirano ih je 35, izjavila je direktorica korporativnih komunikacija ACI-ja Gracia Krainer.
Kako sada stvari stoje u hrvatskim marinama, plovila koja imaju stranu zastavu ne plaćaju porez na plovilo, već samo vinjetu i ostale naknade za vez. Stanje će se promijeniti kad Hrvatska uđe u EU.
- Grci su postavili visoko porez pa su plovila iz te zemlje, njih četiri tisuće, otišla na vez u Španjolsku, Tursku i Crnu Goru. Hrvatska će ulaskom u EU također morati staviti takav porez na plovila, što će Hrvatsku svrstati u neatraktivne nautičke destinacije, kaže Krainer.Direktor Tehnomontove marine Veruda Sean Lisjak kaže da su s talijanskim upitima koncem prošle godine popunili sva slobodna mjesta u marini. U prva tri dana od tog zakona u marini Veruda imali su 33 upita, od čega je realizirano 20, a u obradi je još 15 zahtjeva.

Izvor: www.glasistre.hr